Η ανάκληση χαρούμενων αναμνήσεων αποτελεί έναν ισχυρό τρόπο να διακόψουμε τις αρνητικές μας σκέψεις. Ορισμένες εμπειρίες, μάλιστα, είναι τόσο ζωντανές και δυνατές που μπορούν να διαρκέσουν για μια ζωή.

Αυτές οι στιγμές τείνουν να αντανακλούν γεγονότα που έχουν έντονη επίδραση στη διάθεσή μας.

Σε αυτές μπορούμε να βρούμε χαρά και νόημα, για αυτό και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη συνολική μας ευτυχία και ανθεκτικότητα .

Λειτουργούν ως μια αστείρευτη πηγή που προσφέρει αδιάκοπα τα δώρα της.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες οι αναμνήσεις μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο παρόν για να τονώσουν την ψυχολογία μας.

Τα ερευνητικά ευρήματα κατέληξαν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που ανακαλούν σκόπιμα τις θετικές τους αναμνήσεις βιώνουν μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή τους.

Εκείνοι που αναπολούσαν και ξαναζούσαν τις ευτυχισμένες εμπειρίες τους αισθάνθηκαν μεγαλύτερη ευτυχία και σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από εκείνους που δεν έκαναν σκόπιμα την πρακτική αναβίωσης περασμένων στιγμών.

Η νοσταλγία για χαρούμενα γεγονότα του παρελθόντος φάνηκε ότι μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα αισθήματα χαράς και ικανοποίησης των συμμετεχόντων.

Αποδείχθηκε ότι είχε τη δύναμη να τονώσει την αυτοεκτίμηση , να ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και  να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας ενάντια στις αρνητικές σκέψεις.

Διερευνήθηκαν, επίσης, τεχνικές αναπόλησης.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα αφιέρωνε δύο φορές την ημέρα 10 λεπτά  για να στοχαστεί μια θετική προσωπική ανάμνηση.

Η δεύτερη ομάδα επικεντρώθηκε σε αναμνηστικά, όπως φωτογραφίες ή προσωπικά αντικείμενα που είχαν συναισθηματική αξία.

Η τρίτη ομάδα έλαβε οδηγίες να χαλαρώσει, ενώ αναλογιζόταν τρέχουσες ανησυχίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δύο πρώτες ομάδες που επικεντρώθηκαν σε θετικές αναμνήσεις είχαν περισσότερη θετική ενέργεια από εκείνους που επικεντρώθηκαν σε προβλήματα.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο σκόπιμος στοχασμός με επίκεντρο θετικές εμπειρίες της ζωής μας και αντικείμενα που συνδέονται με αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καλλιεργηθούν συναισθήματα  ευτυχίας και θετικότητας.

Οφέλη για την υγεία

Άλλες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σκόπιμη ανάκληση ευτυχισμένων εμπειριών μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη αρνητικών μοτίβων σκέψης, στην ανακούφιση του άγχους και στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης.

Αυτή η πρακτική ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική σε νέους που διέτρεχαν κίνδυνο κατάθλιψης εξαιτίας του έντονου στρες , καθώς προήγαγε μια πιο θετική εικόνα του εαυτού τους .

Οι θετικές αναμνήσεις, λοιπόν, μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό αντίδοτο ενάντια στο στρες προάγοντας την αυτοπεποίθησή μας

Εάν θέλετε κι εσείς να υιοθετήσετε τη συνήθεια να αναπολείτε τις χαρούμενες αναμνήσεις σας, μπορείτε να εμπνευστείτε από τις τεχνικές που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας, Gina Vild, σε σχετικό άρθρο της στο psychologytoday:

1. Μετρήστε χαρούμενες αναμνήσεις κι όχι προβατάκια.

Κατά τη νυχτερινή αυτή πρακτική, ολοκληρώστε τη μέρα σας φέρνοντας στον νου σας  τις αναμνήσεις και χαρούμενες εμπειρίες που έχουν εμπλουτίσει τη ζωή σας.

Θα διαπιστώσετε ότι αυτή η πρακτική θα σας προσφέρει χαλάρωση και χαρά.

2. «θυμάσαι τότε;».

Την επόμενη φορά που θα είστε με την οικογένεια και τους φίλους σας, ακολουθήστε την πρακτική «Θυμάσαι τότε;», ανατρέχοντας σε διασκεδαστικές εμπειρίες που έχετε μοιραστεί μαζί τους.

Συζητήστε τακτικά μαζί τους  παλιές σας ιστορίες, γελάστε και δημιουργήστε φρέσκες χαρούμενες αναμνήσεις.

3. Καταγράψτε τις ευτυχισμένες σας στιγμές στο χαρτί.

Η πρακτικής της ευγνωμοσύνης είναι ευρέως διαδεδομένη.

Κρατήστε ημερολόγιο για να σημειώνετε κάθε μέρα μερικές αναμνήσεις που σας κάνουν χαρούμενους.

4. Ανατρέξτε σε σε παλιές φωτογραφίες.

Οι περισσότερες φωτογραφίες απεικονίζουν εσάς ή τους άλλους να χαμογελάτε ή  να γιορτάζετε.

Χρησιμοποιήστε τις φωτογραφίες σας για να αναβιώσετε χαρούμενες στιγμές.

5. Στείλτε ένα σημείωμα σε κάποιον που κάνει τη ζωή σας καλύτερη.

Αφιερώστε ένα λεπτό για να πείτε σε έναν γνωστό, έναν συνάδελφο ή έναν φίλο πως:  «η ζωή μου είναι καλύτερη επειδή υπάρχεις εσύ σε αυτή».

Πρόκειται για μια πράξη γενναιοδωρίας που ωφελεί τόσο τον παραλήπτη όσο και τον αποστολέα.

6. Χρησιμοποιήστε προτροπές.

Αξιοποιήστε τη δύναμη των αισθητηριακών ερεθισμάτων, όπως τη μουσική ή κα΄ποιο άρωμα, για να μεταφέρετε τον εαυτό σας σε ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος.

Ένα αγαπημένο τραγούδι από τα νιάτα σας έχει τη δύναμη να σας ταξιδέψει αμέσως σε μια όμορφη στιγμή της ζωής σας.

Η μυρωδιά του ψωμιού μπορεί να αναζωπυρώσει σκέψεις που θα σας μεταφέρουν στο πατρικό σας σπίτι και την οικογένειά σας.

Αφήστε τις αναμνήσεις να δουλέψουν  για εσάς!

Κρατήστε τις μεγάλες σας στιγμές ζωντανές στο μυαλό και την καρδιά σας και εμπλουτίστε τη ζωή σας με περισσότερη χαρά και ικανοποίηση…

Διαβάστε ακόμη: Πώς να απελευθερωθείτε από τις επώδυνες αναμνήσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα

10 ασκήσεις για να θεραπεύσετε το εσωτερικό σας παιδί

Η Σχολή των Θεών, μια προσωπική επανάσταση

 

Comments are closed.