Ο χώρος εργασίας μας είναι το δεύτερό μας σπίτι… Μπορεί να περνάμε εκεί ακόμα και περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με την οικογένειά μας.

Αν, όμως, το εργασιακό μας περιβάλλον είναι τοξικό, τότε αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία και τη ζωή μας.

Διάβασε εδώ πώς να το αναγνωρίσεις! 

Η Research Trusted Source δείχνει ότι ένας τοξικός χώρος εργασίας – συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης, του εκφοβισμού και του εξοστρακισμού – είναι μια σημαντική πηγή ψυχολογικής πίεσης για τους εργαζόμενους και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα άγχους και εξουθένωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες:

 • Θυμηθείτε ότι δεν φταίτε εσείς: Η αρνητικότητα στη δουλειά σας δεν είναι δικό σας λάθος. Αν και η θετική στάση και η συλλογική νοοτροπία μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις, να θυμάστε ότι υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κουλτούρα στην εργασία σας.
 • Κάντε το μεσημεριανό σας διάλειμμα αλλού: Φροντίστε να κάνετε ένα μεσημεριανό διάλειμμα όπου μπορείτε να φύγετε από το εργασιακό περιβάλλον. Πηγαίνετε στη φύση αν είναι δυνατόν.
 • Θέστε όρια: Μην δεχθείτε εκφοβισμό για να παραλείψετε το μεσημεριανό σας διάλειμμα ή να εργαστείτε εκτός ωραρίου χωρίς αμοιβή. Εξηγήστε στο αφεντικό σας ότι χρειάζεστε τα διαλείμματα και τον ελεύθερο χρόνο σας για να επαναφορτιστείτε και να κάνετε καλά τη δουλειά σας.
 • Μην εμπλακείτε στο δράμα: Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από οποιοδήποτε δράμα ή κουτσομπολιά. Τίποτα θετικό δεν θα βγει από αυτό.
 • Μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας: Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε σε θετική ψυχική κατάσταση. Δεν θα είστε εδώ για πάντα και έχετε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα μπροστά σας.
 • Κάντε ένα τελετουργικό μετά τη δουλειά για να ανεβάσετε τις δονήσεις σας: Κάντε κάτι μετά την εργασία σας για να καθαρίσετε ψυχολογικά από την αρνητικότητα. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στη φύση, ένα ζεστό ντους ή να δείτε έναν φίλο.
 • Να είστε με μερικούς αξιόπιστους συναδέλφους: Είναι καλή ιδέα να έχετε μερικούς συνεργάτες, ώστε να μπορείτε να υποστηρίζετε και να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον.
 • Μην συμβιβάζετε τις αξίες σας: Εάν κάποιος στη δουλειά σας είναι σκληρός, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μην απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό μόνο θα κλιμακώσει την κατάσταση.
 • Ασχοληθείτε με τακτικές τεχνικές αντιμετώπισης του στρες: Κάντε το διαλογισμό, γιόγκα ή καθημερινή άσκηση για να διαχειριστείτε το χρόνιο στρες.
 • Σχεδιάστε την έξοδό σας: Εάν η τοξική κατάσταση εργασίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα, ξεκινήστε την αναζήτησή σας για μια νέα δουλειά.

Βρείτε έναν εργοδότη που υποστηρίζει την ψυχική σας υγεία

Τα καλά νέα είναι ότι η υποστήριξη της ψυχικής υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατα, οδηγώντας σε θετικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργασίας και Ευημερίας του 2022 της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 81% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η υποστήριξη του εργοδότη για την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους θα ήταν σημαντική κατά την αναζήτηση μελλοντικών θέσεων εργασίας.

Όταν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν από μια λίστα με δώδεκα πιθανές στηρίξεις που θα ήθελαν να προσφέρουν οι εργοδότες, αυτές ήταν οι τέσσερις πρώτες:

 • ευέλικτο ωράριο εργασίας (41%)
 • κουλτούρα στο χώρο εργασίας που σέβεται το ρεπό (34%)
 • ικανότητα εξ αποστάσεως εργασίας (33%)
 • μια 4ήμερη εβδομάδα εργασίας (31%)

Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος;

Ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας είναι επιζήμιο για την ψυχική και σωματική σας υγεία. Εάν μείνετε πολύ καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα άγχους, κακή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Εάν η τοξικότητα προέρχεται από την ηγεσία ή είναι μια εταιρική νοοτροπία, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά.

Ωστόσο, εάν προέρχεται μόνο από ένα ή δύο άτομα, μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με έναν αξιόπιστο διευθυντή ή να μιλήσετε με κάποιον στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (HR).

Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να μείνετε προς το παρόν σε αυτή τη θέση, προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας σε μια μικρή φούσκα θετικότητας.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε οποιοδήποτε δράμα και κρατήστε τον εαυτό σας μακριά.

Επικεντρωθείτε στους στόχους σας εκτός δουλειάς και αρχίστε να κάνετε σχέδια για την μεγάλη έξοδο.

Πόσο καιρό να μείνετε σε τοξικό περιβάλλον εργασίας

Το χρονικό διάστημα που θα μείνετε θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την επίδραση που έχει η τοξικότητα σε εσάς.

Για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να παραμείνετε σε αυτή την κατάσταση, κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις και δώστε τις απαντήσεις σας:

 • Πώς επηρεάζει αυτή η δουλειά την ψυχική μου υγεία; Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ και φοβάστε κάθε εργάσιμη ημέρα, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε να ψάχνετε για άλλη δουλειά.
 • Πόσο διάχυτο είναι αυτό το θέμα; Είναι θέμα εταιρείας ή μόνο λίγα άτομα; Εάν πιστεύετε ότι είναι ένα παροδικό ζήτημα (π.χ. ένας συγκεκριμένος συνάδελφος σας κάνει να δυστυχείτε), ίσως μπορείτε να μιλήσετε με έναν αξιόπιστο διευθυντή ή κάποιον από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού γ’ αυτό.
 • Είναι τοξική η ηγεσία; Αν ναι, είναι μάλλον καλύτερο να φύγετε σύντομα.
 • Αντιμετωπίζετε σεξουαλική παρενόχληση; Εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε στο HR και να τεκμηριώσετε τα πάντα.

Συμπέρασμα

Εάν η αρνητικότητα, η παρενόχληση ή η ακραία μικροδιαχείριση είναι ο κανόνας στον χώρο εργασίας σας, πιθανότατα βρίσκεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Όπως μια τοξίνη στον αέρα, η συναισθηματική τοξικότητα μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε.

Το να αισθάνεστε ανασφαλείς και μη εκτιμημένοι στη δουλειά σας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το αν πρέπει να φύγετε, γράψτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να μείνετε εκεί που βρίσκεστε.

Εάν υπάρχουν περισσότερα μειονεκτήματα, σκεφτείτε να αναζητήσετε μια νέα δουλειά όπου η ψυχική σας υγεία θα είναι προτεραιότητα.

Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά, καθώς μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα για εσάς είναι μπροστά σας!

Δείτε και αυτά:

Πώς να αυξήσετε την ενεργειακή σας δόνηση!

Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης

Η αισιοδοξία είναι τρόπος επιλογής!

Πηγή: healthline.com

Write A Comment