Παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, τα όνειρα που έχουμε για τη ζωή μας  μπορεί να μην πραγματοποιηθούν. Μια σχέση μπορεί να καταρρεύσει. Οι φιλοδοξίες καριέρας ή γονεϊκότητας μπορεί να μην ευδοκιμήσουν. Μια χρόνια ασθένεια ή ένας τραυματισμός μπορεί να περιορίσει αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Η προσαρμογή σε μόνιμες και ανεπιθύμητες αλλαγές μπορεί να είναι συντριπτική.

Ίσως να μας είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν εναλλακτικό δρόμο για να να καλύψουμε το κενό που άφησε αυτό που χάθηκε.

Πολλές φορές δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα μπορούσε να εκπληρώσει τις επιθυμίες μας.

Μην το βάζετε κάτω

Οι έρευνες δείχνουν ότι είμαστε συχνά πιο ανθεκτικοί από όσο νομίζουμε και ότι η ευτυχία μπορεί να βιωθεί με τρόπους που ποτέ δεν περιμέναμε.

Η κοινωνική ψυχολόγος Juliana Breines Ph.D. μας προσφέρει, επιπλέον, τις παρακάτω τέσσερις στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αγκαλιάσουμε τη ζωή διαφορετικά από ότι τη σχεδιάσαμε:

1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει την απώλεια της ζωής που θέλατε

Συνήθως πιστεύουμε ότι η θλίψη σχετίζεται με την απώλεια ή τον θάνατο ενός αγαπημένου μας προσώπου.

Αν και αυτό το είδος θλίψης είναι συγκεκριμένο, κι άλλα είδη απωλειών μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν θλίψη, τα οποία συχνά δεν αναγνωρίζονται.

Μια έρευνα για το πένθος που δε λαμβάνουμε υπόψιν μας διαπίστωσε ότι, όταν το πένθος δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο σε μια δεδομένη κατάσταση, εκείνοι που υποφέρουν είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν υποστήριξη, γεγονός που μπορεί να βλάψει την ψυχική τους υγεία.

Ως πρώτο βήμα, η απλή αναγνώριση ότι μια εμπειρία μπορεί να είναι μια οδυνηρή απώλεια που αξίζει να συμπονέσουμε μπορεί να μας βοηθήσει πολύ.

2. Αποφύγετε να εξιδανικεύετε τις ζωές των άλλων

Η υπενθύμιση της απώλειάς μας τείνει να εμφανίζεται παντού με κάθε ευκαιρία.

Μετά από έναν χωρισμό, για παράδειγμα, μπορεί να μας φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι.

Αλλά οι πληροφορίες που λαμβάνουμε για τις ζωές των άλλων μπορεί να είναι εσφαλμένες, επειδή οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται πιο άνετα να μοιράζονται τα καλά πράγματα και να κρατούν για εκείνους τα πιο δύσκολα.

Αυτή η ανισορροπία μας οδηγεί στην υποτίμηση του πόνου των άλλων, σύμφωνα με έρευνα, κάτι που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο απομονωμένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή μας.

Η αναγνώριση ότι δεν έχουμε πάντα την πλήρη εικόνα μπορεί όχι μόνο να μας βοηθήσει να είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά και να υποστηρίζουμε τους αγώνες των άλλων.

Κυρίως, όμως, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι στους δικούς μας.

3. Απολαύστε τα καλά πράγματα

Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να θρηνήσει- χωρίς ημερομηνία λήξης- είναι εξίσου σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να είμαστε ευτυχισμένοι, αγνοώντας τη φωνή στο κεφάλι μας που λέει ότι κάτι τέτοιο είναι ασύλληπτο.

Μετά από ορισμένους τύπους απώλειας, κάποιες από τις δραστηριότητες που συνήθιζαν να μας φέρνουν χαρά μπορεί να μην είναι εφικτές.

Μπορούμε, ωστόσο, να βρούμε διαφορετικά είδη χαράς ή να αναζητήσουμε βαθύτερη χαρά σε παλιές.

Σχετική έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα να απολαμβάνετε θετικές εμπειρίες , ακόμη και από απλά πράγματα όπως το να περνάτε χρόνο στη φύση ή να απολαμβάνετε ένα καλό γεύμα, σχετίζεται με μεγαλύτερη ευεξία.

Η απόλαυση περιλαμβάνει το να είμαστε παρόντες, να δίνουμε προσοχή σε αυτό που βιώνουμε και να εκτιμούμε την απόλαυση που μας προσφέρει το καθετί στη ζωή.

4. Φανταστείτε ξανά πώς μοιάζει μια γεμάτη ζωή

Όλοι μας επιθυμούμε ομαλή πλεύση στη ζωή μας, αλλά οι απροσδόκητες προκλήσεις μπορεί να την κάνουν ακόμα πιο ουσιαστική.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη ζωή τους με τρόπο που μοιάζει με “Ταξίδι του Ήρωα”, μια δομή ιστορίας που παρατηρείται σε πολλά δημοφιλή βιβλία και ταινίες, είναι πιο ικανοί στο να αντιμετωπίζουν στρεσογόνες στιγμές και να αισθάνονται μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού.

Αυτό το αφηγηματικό πλαίσιο περιλαμβάνει έναν πρωταγωνιστή που ζει μια περιπέτεια, αντιμετωπίζει εμπόδια, μεταμορφώνεται από νέες εμπειρίες και σχέσεις, τις οποίες προσφέρει πίσω στην κοινότητά του.

Όταν βλέπει κανείς τη ζωή με΄σα από αυτόν τον φακό, αρχίζει να νιώθει ότι μια καταστροφική τροπή των γεγονότων μπορεί να καταλήξει σε ένα κάλεσμα για περιπέτεια, ακόμα και σε ένα νέο ταξίδι.

Η ζωή που σχεδιάσαμε μπορεί να ήταν υπέροχη, αλλά δεν ήταν απαραίτητα και η εγγύηση της ευτυχίας.

Ακόμη και οι άνθρωποι που παίρνουν ό,τι θέλουν από τη ζωή δεν είναι απρόσβλητοι στην απογοήτευση και τη λύπη.

Διανύστε το ταξίδι σας με αισιοδοξία και θάρρος…

Διαβάστε ακόμη: Πώς να «μπουστάρετε» τις ορμόνες της ευτυχίας  

Ικιγκάι: το μυστικό της ευτυχίας και της μακροζωίας

Επίκουρος: ο κήπος της ευτυχίας

Comments are closed.