Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες παρά τις δυσκολίες και το χάος που μπορεί να επικρατεί γύρω μας. Ωστόσο, συχνά παγιδευόμαστε σε αρνητικές σκέψεις και επικεντρωνόμαστε σε ανούσια γεγονότα.

Ο Robert A. Emmons , PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διάσημος ειδικός στην έρευνα για την ευγνωμοσύνη, περιγράφει την ευγνωμοσύνη ως την πρακτική αναγνώρισης του καλού που υπάρχει στη ζωή μας ή αυτού που μπορεί να θεωρούμε δεδομένο.

Μαθαίνοντας πώς να επανασυνδέετε τον εγκέφαλό σας στη θετική σκέψη με «ώριμη ευγνωμοσύνη», αποκομίζετε ποικίλα οφέλη για την ψυχική σας υγεία.

Νευροπλαστικότητα: Επανακαλωδίωση του εγκεφάλου

«Νευρώνες που πυροδοτούνται μαζί, σύρονται μαζί».

Η νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέες νευρικές συνδέσεις.

Αυτό το φαινόμενο «επανακαλωδίωσης» μπορεί να σας οδηγήσει σε θετικές αλλαγές.

Όταν τα κυκλώματα του εγκεφάλου παγιδεύονται σε αρνητικά μοτίβα, οι σκέψεις σας τείνουν κι αυτές να είναι αρνητικές.

Μεροληψία αρνητικότητας

Η προκατάληψη της αρνητικότητας είναι η τάση μας να έλκουμε περισσότερο τα αρνητικά ερεθίσματα παρά τα θετικά.

Ο Mark Hoelterhoff , PhD, ειδικός θετικής ψυχολογίας, εξηγεί ότι από εξελικτική προοπτική, ο εγκέφαλος ανέπτυξε μια αυξημένη αίσθηση συνειδητοποίησης πιθανών απειλών ή κινδύνων προκειμένου να παραμείνει ασφαλής.

«Μπορούμε, ωστόσο, να ξεπεράσουμε αυτήν την αρνητικότητα και να αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερη προσοχή στις θετικές πτυχές της ζωής μας», λέει ο Hoelterhoff.

Σύμφωνα με τον Martin Seligman, διάσημο θεωρητικό της θετικής ψυχολογίας και διευθυντή του Penn Positive Psychology Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ένας τρόπος για να αλλάξετε τη νοοτροπία σας είναι να τη «γευθείτε».

Όταν ακούμε μια θετική είδηση, όταν κάνουμε μια θετική σκέψη ή όταν λαμβάνουμε θετικά σχόλια, ο Seligman συνιστά να αφιερώσουμε χρόνο για να σκεφτούμε:

«Αυτή η απολαυστική προσέγγιση δημιουργεί ένα νέο κύκλωμα στον εγκέφαλο – ένα νέο νευρωνικό δίκτυο προσανατολισμένο στην αναζήτηση του θετικού».

Αντιστάθμιση της θετικότητας

Αντίθετα, η μετατόπιση της θετικότητας εμφανίζεται όταν ερμηνεύουμε ουδέτερες καταστάσεις ως ήπια θετικές.

«Στην πραγματικότητα, ο απλούστερος και πιο πρακτικός τρόπος για να επανασυνδέσετε τον εγκέφαλό σας στη θετική σκέψη είναι να αφιερώσετε χρόνο για να προβληματιστείτε, να είστε ευγνώμονες και να αναγνωρίζετε τα θετικά πράγματα στη ζωή σας», λέει ο Hoelterhoff.

Τι είναι η «ώριμη ευγνωμοσύνη»;

Μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι η ώριμη πρακτική ευγνωμοσύνης- καλοσύνη, ευγνωμοσύνη για τη ζωή, εμπιστοσύνη στην ανώτερη δύναμη και απόλαυση των μικρών πραγμάτων- μπορεί να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε σε περιόδους κρίσης — όπως η πανδημία COVID- 19.

Τρόποι που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε ώριμη ευγνωμοσύνη:

Πράξεις καλοσύνης

Η Louisa Jewell , ιδρύτρια και πρόεδρος της Canadian Positive Psychology Association και συγγραφέας του «Wire Your Brain for Confidence», λέει ότι οι πράξεις καλοσύνης μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Το να είστε ευγενικοί με τους άλλους μπορεί να σας εμπνεύσει να δείξετε καλοσύνη.

«Η ευγένεια προωθεί τις φιλοκοινωνικές συμπεριφορές και τη συνεργασία», λέει η Jewell.

Κι αυτές με τη σειρά τους σύμφωνα με με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Library of Science, κάνουν καλό στην ψυχική μας ευεξία.

Ευγνωμοσύνη

«Η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι κατάσταση του νου – αλλά το να είμαστε ευγνώμονες είναι πρακτική, μια ενέργεια που μπορούμε να ελέγξουμε», λέει η Tara-Nicholle Kirke, συγγραφέας, Life coach και ιδρύτρια του SoulTour στο Όκλαντ:

«Οι ευγνώμονες άνθρωποι αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι και προσγειωμένοι, πιο παρόντες και πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής»

Σύμφωνα με την Kirke, το κλειδί είναι να εστιάζεις στα καλά πράγματα της ζωής.

Ιδιαίτερα τα απλά πράγματα, όπως το να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας ή το να περνάμε ήσυχο χρόνο στη φύση, έχουν τη δύναμη να μας κάνουν να νιώσουμε πραγματικά ευγνώμονες.

Απολαμβάνοντας τα μικρά πράγματα

Η Sonja Lyubomirsky , PhD, συγγραφέας, ερευνήτρια ευτυχίας και καθηγήτρια στο Riverside, εξηγεί ότι οι εμπειρίες της ζωής μας προκύπτουν μέσα από όσα εστιάζουμε:

«Αυτό στο οποίο επιλέγουμε να επιστήσουμε την προσοχή μας είναι πραγματικά σημαντικό για την ευτυχία μας».

«Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την ευτυχία μας  έχει να κάνει με το να μάθουμε πώς να ανακατευθύνουμε την προσοχή μας».

Η πρακτική ευγνωμοσύνης , λοιπόν, ορίζεται ως η διαδικασία εστίασης της προσοχής σας στο τι είναι καλό για τη ζωή σας.

Το κλειδί, ωστόσο, είναι να ξεκινήσετε από μικρά πράγματα.

Η απόλαυση των μικρών πραγμάτων, όπως ο τρόπος που χτυπά ο ήλιος στο πρόσωπό σας ή η μυρωδιά των φύλλων του φθινοπώρου, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακατευθύνετε την προσοχή σας προς τη θετική πλευρά της ζωής.

Γιατί έχει σημασία η πρακτική ευγνωμοσύνης

΄Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση ευγνωμοσύνης είναι καλή για την υγεία της καρδιάς και εμπνέει ευτυχία, ικανοποίηση και γενική ευημερία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ασκήσετε ευγνωμοσύνη ανάλογα με το τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Μπορείτε να ασκήσετε ευγνωμοσύνη το πρωί ή λίγο πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Εάν είστε απασχολημένοι, η μετακίνηση προς τη δουλειά μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για εκφράσετε ευγνωμοσύνη.

Άλλες ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • γράφοντας ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
  • στέλνοντας ένα μήνυμα σε κάποιον που εκτιμάτε για να του εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας.
  • γράφοντας τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες
  • φτιάχνοντας ένα «βάζο ευγνωμοσύνης»
  • δημιουργώντας ένα κολάζ με όλα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες

Να θυμάστε ότι η ευγνωμοσύνη είναι μια πρακτική κι όχι μια γρήγορη λύση.

Χρειάζεται να αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο για να στοχαζόμαστε και να επανασυνδέσουμε, έτσι, τον εγκέφαλό μας στη θετική σκέψη.

Η ώριμη ευγνωμοσύνη όχι μόνο μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε σε περιόδους αντιξοότητας, αλλά είναι μια πρακτική που μπορεί να μας προσφέρει ευτυχία, ικανοποίηση και ευημερία.

Πηγή: Psychcentral

Διαβάστε ακόμη: Συγγραφέας 10 βιβλίων για την ευτυχία: 5 συνήθειες που με κάνουν να νιώθω χαρούμενος και υγιής

3 συνήθειες που τρέφουν τον ιππόκαμπό σας — και 3 που τον συρρικνώνουν

Το να ζεις μια πλούσια κι ουσιαστική ζωή ξεκινά με την ανακάλυψη των βασικών σου αξιών

Comments are closed.