Η Jimalita Tillman ήξερε ότι η κόρη της Dorothy Jean ήταν προικισμένη από πολύ νεαρή ηλικία.
Η κόρης της έκανε μαθήματα Γυμνασίου στο σπίτι από την ηλικία των 7 ετών και σε ηλικία 10 ετών τελείωσε το Λύκειο.
Στα 12 της χρόνια πήρε πτυχίο και δύο χρόνια αργότερα απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα σε περιβαλλοντικές επιστήμες. Όλα αυτά διαδικτυακά.
Πέρυσι, σε ηλικία μόλις 17 ετών, η Dorothy Jean απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην ολοκληρωμένη συμπεριφορική υγεία από το State University της Αριζόνα.
Τώρα στα 18 της προγραμματίζει τα μελλοντικά της σχέδια ενώ διευθύνει το Ινστιτούτο Dorothy Jeanius STEAM Leadership, έναν οργανισμό που ίδρυσε το 2020 για να προσφέρει εκπαιδευτικό προγραμματισμό για έγχρωμους στο Σικάγο.
Η μητέρα της ως μονογονέας εφάρμοσε πολλούς αδιαπραγμάτευτους κανόνες γονικής μέριμνας που λέει ότι συνέβαλαν στο να καλλιεργήσει τα φυσικά χαρίσματα της κόρης της.
Η Tillman λέει ότι αυτοί οι τέσσερις κανόνες ήταν σταθεροί ενώ μεγάλωνε την κόρη της:
#1. Συμφωνήστε στις προσδοκίες με σαφήνεια
Συντάξτε ένα κοινό «συμβόλαιο για τις προσδοκίες σας», όπου εσείς και το παιδί σας θα συμφωνείτε για το τι αναμένετε από αυτό, από τις σχολικές εργασίες έως τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
Αυτό θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, το να τελειώνουν τα μαθήματά τους πριν παρακολουθήσουν τηλεόραση.
«Πρέπει να είσαι πολύ σαφής και συνοπτικός. Δεν μπορείς να έχεις το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω, όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, ειδικά με προικισμένα», επισημαίνει.
Τα ταλαντούχα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερα ξεκάθαρες προσδοκίες και υπευθυνότητα όταν δεν ανταποκρίνονται σε αυτές, δείχνει η έρευνα.
Δώστε τους μια φωνή στη δημιουργία αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, λένε οι ειδικοί: Βοηθά στην εκτροφή της αυτοπεποίθησης και της αυτοκίνησης, τα οποία είναι και τα δύο βασικά για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.
«Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε τα παιδιά σας να κάνουν πράγματα μόνα τους, τόσο πιο ενδυναμωμένα θα είναι», είχε, άλλωστε, γράψει η συγγραφέας best seller και ειδικός σε θέματα γονέων Esther Wojcicki το 2022.
#2. Διδάξτε τη λογοδοσία – και μοντελοποιήστε την, επίσης
Όσον αφορά στην υπευθυνότητα, οι γονείς μπορούν να είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι, λέει η Tillman.
«Καταστήστε τον εαυτό σας υπόλογο», επισημαίνει.
«Αποκαλύψτε τα επίπεδα ευαλωτότητάς σας στα παιδιά σας για να τους δείξετε πώς να θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο και να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας πράγματα που πρέπει να ολοκληρώσουν», προσθέτει.
Το να μιλήσετε στα παιδιά σας με ειλικρίνεια για τις στιγμές που δεν ανταποκριθήκατε στις δικές σας προσδοκίες και για το πώς επιστρέψατε στον δρόμο σας, μπορεί να τους διδάξει πολλά ως προς το πώς οι υπεύθυνοι ενήλικες αναλαμβάνουν την ευθύνη.
Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να ζητάς συγγνώμη από το παιδί σου όταν χάνεις την ψυχραιμία σου για κάτι ασήμαντο, σύμφωνα με την ψυχολόγο Cindy Graham.
«Τα παιδιά είναι πιθανό να επαναλάβουν αυτό που βλέπουν τους άλλους να κάνουν, επομένως είναι σημαντικό για τους φροντιστές να γνωρίζουν τα μαθήματα που παίρνουν τα παιδιά από τις πράξεις τους», έχει πει η ίδια.
#3. Έχετε πίστη
«Πρέπει να ριζώσεις σε κάποιο είδος πίστης και να σταθείς σε αυτό», λέει η Tillman, η οποία σημειώνει ότι αυτή και η κόρη της είναι «πολύ δραστήριες στην εκκλησία».
Δεν χρειάζεται όλο αυτό να έχει σχέση με την θρησκεία. Θα μπορούσατε απλώς να έχετε πίστη στην ιδέα ότι όλα θα λειτουργήσουν από μόνα τους στο τέλος.
Όποια και αν είναι η πηγή της αισιοδοξίας, μια θετική προοπτική – την οποία τα παιδιά μπορούν να πάρουν από τους γονείς τους – μπορεί να γεννήσει αυτοπεποίθηση.
Αυτός είναι ίσως ένας από τους υψηλότερους συσχετισμούς της επιτυχίας.
Έχουμε ένα παιδί που λέει, «θα συνεχίσω να προσπαθώ και θα συνεχίσω να το κάνω» σε αντίθεση με το «γιατί να ασχοληθώ και να προσπαθήσω;».
Οι γονείς και τα παιδιά χρειάζονται αυτή την αυτοπεποίθηση όταν αντιμετωπίζουν τα αναπόφευκτα εμπόδια της ζωής.
#4. Αποφύγετε τις άδικες συγκρίσεις
Μην χρησιμοποιείτε τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων για να παρακινήσετε τα παιδιά σας να πετύχουν.
Να θυμάστε ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό.
Οι συνεχείς συγκρίσεις μπορούν στην πραγματικότητα να αποτύχουν κάνοντας τα παιδιά να αισθάνονται κατώτερα.
Η Tillman απέφευγε έντονα να συγκρίνει τα επιτεύγματα της κόρης της με οποιονδήποτε άλλον, όπως λέει.
«Μην λες, έτσι πρέπει να είσαι. Κοίτα τι κάνει αυτό το παιδί», επισημαίνει.
«Η σύγκριση είναι απλώς φρικτή. Είναι πολύ κακό για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού… Πώς μπορούν να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους;», προσθέτει.
Ίσως σας ενδιαφέρουν κι αυτά:
Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά περισσότερο από τους γονείς τους δεν είναι η αγάπη
1 σίγουρος τρόπος για να βελτιώσετε τις σχέσεις με τα ενήλικα παιδιά σας
Νέα μελέτη: Αυτές οι 2 δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε πιο έξυπνα παιδιά
Με πληροφορίες από cnbc.com
Comments are closed.