Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη για την υγεία του εγκεφάλου μας. Στις μέρες μας, το ανθυγιεινό φαγητό, τα νέα που μας αγχώνουν ή τα gadget που εξαντλούν την ντοπαμίνη και την προσοχή μας θεωρούνται εξίσου επικίνδυνα.

Ας δούμε, όμως, 4 πράγματα που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα επιζήμια για τον εγκέφαλό μας:

1. Κλείσου στον εαυτό σου και μην έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους

Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, καθώς και με γνωστικά ελλείμματα.

Επιπλέον, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας καθώς το μοναχικό άτομο μεγαλώνει.

Υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν την υπόθεση του κοινωνικού εγκεφάλου.

Μια μελέτη που χαρτογράφησε τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση σε περίπου 7.000 άτομα έδειξε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται σταθερά σε ποικίλες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συνδέονται στενά με δίκτυα που υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου:

  • του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας (το οποίο είναι ενεργό όταν δεν εστιάζουμε στον έξω κόσμο),
  • του δικτύου εξέχουσας σημασίας (που μας βοηθά να επιλέξουμε αυτό που δώστε προσοχή),
  • το υποφλοιώδες δίκτυο (που εμπλέκεται στη μνήμη, το συναίσθημα και τα κίνητρα) και
  • το κεντρικό εκτελεστικό δίκτυο (που μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας).

Διαπίστωσε, επίσης, ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι είχαν φτωχότερη γνωστική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μνήμης και αντίδρασης, και χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας σε πολλά μέρη του εγκεφάλου.

Παράλληλα, εντόπισε μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλότερων όγκων φαιάς ουσίας και συγκεκριμένων γενετικών διεργασιών που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, κατά την  παρακολούθηση συμμετεχόντων 12 χρόνια αργότερα, φάνηκε ότι όσοι από αυτούς ήταν κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 26% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

2. Μη μαθαίνεις νέα πράγματa

Υπάρχει ένας κοινός μύθος για την εγκεφαλική μας λειτουργία σύμφωνα με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται πλήρως κάποια στιγμή στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Αυτή η πεποίθηση υπονοεί ότι τίποτα δεν αλλάζει στην ενηλικίωση.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο τρόπος που αναπτύσσεται ο εγκέφαλός σας καθορίζεται τόσο από τη γενετική όσο και από τη μάθηση και τις εμπειρίες σας.

Δεν είναι ποτέ σταθερός, αλλά συνεχίζει να αλλάζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας σε οποιαδήποτε ηλικία έχει έναν συγκεκριμένο και σαφή αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας.

Κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι νέο, σχηματίζει νέες συνδέσεις και νευρώνες και κάνει τις υπάρχουσες νευρικές οδούς ισχυρότερες.

Ο εγκέφαλός μας συνεχίσει να αλλάζει μέχρι το τέλος της ζωής μας, για αυτό όσο περισσότερα μαθαίνουμε στην πορεία, τόσο περισσότερο προάγουμε την υγεία του.

Όταν δε μαθαίνεις νέα πράγματα

Το να μην αποκτάτε νέες εμπειρίες και να μη μαθαίνετε νέα πράγματα επιβραδύνει τον εγκέφαλό σας και θα τον κάνει λιγότερο ευαίσθητο.

Η μάθηση έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εμφάνιση και την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, καθώς αποτρέπει τη γενική επιβράδυνση των νοητικών σας ικανοτήτων.

3. Μη φας ποτέ ψάρι

Εδώ και δεκαετίες διεξάγονται έρευνες που προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη σχέση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά ψάρια και της βελτιωμένης γνωστικής λειτουργίας.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της της υγείας των ματιών, του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου.

Σχετική έρευνα που επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κατανάλωσης ψαριών στην εγκεφαλική λειτουργία διαπίστωσε τα οφέλη είναι εκτεταμένα.

Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο βελτίωση στη γνωστική λειτουργία, αλλά και θετικά αποτελέσματα τόσο στον όγκο του εγκεφάλου όσο και στη δομή του.

“Για τους περισσότερους από εμάς ο κίνδυνος άνοιας εξαρτάται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλαπλών γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το να κατανοήσουμε, όμως, ποιες πτυχές του τρόπου ζωής μας έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου μας είναι το κλειδί για να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το πώς ζουν τη ζωή τους.” λέει η  Dr Rosa Sancho, Επικεφαλής Έρευνας

4. Κάπνισε αλόγιστα

Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι κακό για τους πνεύμονες και την καρδιά μας, αλλά τώρα ξέρουμε ότι βλάπτει και τον εγκέφαλό μας.

Σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι καπνιστές είχαν λεπτότερο εγκεφαλικό φλοιό συγκριτικά με τους μη καπνιστές – με άλλα λόγια, το κάπνισμα κατέστρεφε τη φαιά τους ουσία.

Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τις δεξιότητες της σκέψης, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της μάθησης, επομένως όσο πιο παχύς είναι τόσο καλύτερα.

Παρόλο που ο φλοιός τείνει να λεπταίνει φυσικά με την ηλικία, διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο κάπνιζαν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο είχαν την τάση να έχουν λεπτότερο φλοιό.

Η γήρανση του εγκεφάλου δεν είναι κάτι που συμβαίνει ξαφνικά και σε μια δεδομένη ηλικία.

Αποτελεί περισσότερο μια σταδιακή διαδικασία και είναι αποτέλεσμα ποικίλων παραγόντων, τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών.

Υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας συμβάλλουμε σημαντικά στην επιβράδυνσή της…

imethexis.gr

Διαβάστε ακόμη: Οι άνθρωποί μας είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση και την προαγωγή της ψυχικής μας υγείας

Πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία

Η επιστήμη εξηγεί τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κάποιου που παραπονιέται κάθε μέρα

 

Comments are closed.