Όλοι θέλουν την προσοχή επάνω τους πού και πού. Είναι φυσική ανθρώπινη επιθυμία το να θέλουμε την επικύρωση και τον έπαινο. Ωστόσο, η συχνή ανάγκη προσοχής υποδηλώνει ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς την επιβεβαίωση των άλλων και για αυτό συχνά μπορεί να επιδείξετε συγκεκριμένες συμπεριφορές για να κερδίσετε την προσοχή που λαχταράτε. Μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης ψυχικής υγείας.
Σημάδια ότι χρειάζεστε προσοχή από τους άλλους:
- Προσποιείστε τους αδύναμους: τα άτομα που αναζητούν προσοχή προσποιούνται ότι είναι ανήμποροι σε καταστάσεις που είναι απόλυτα ικανοί να χειρίζονται.
- Προκαλείτε συγκρούσεις: Προκαλώντας μια σύγκρουση δημόσια ή ιδιωτικά τραβάτε την προσοχή των ανθρώπων γύρω σας.
- Συνεχώς αναζητάτε των συμπάθεια των άλλων: Παραδείγματα αυτού του είδους συμπεριφοράς περιλαμβάνουν το να υποδυθείτε έναν μικρό τραυματισμό, έτσι ώστε η οικογένεια και οι φίλοι έρθουν σε εσάς. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί και η έκφραση ακραίων συναισθημάτων για μια μικρή απώλεια, όπως ένα αγαπημένο πορτοφόλι ή ένα ζευγάρι παπούτσια.
- Χρειάζεστε κομπλιμέντα: Είναι φυσιολογικό να θέλετε να σας κάνουν κομπλιμέντα. Ωστόσο, η ανάγκη για κομπλιμέντα μπορεί να σας κάνει να επιδείξετε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Μερικές φορές η ανάγκη για κομπλιμέντα γεννιέται από ανασφάλειες.
- Ψέματα και υπερβολικές ιστορίες: Το να φτιάχνεις υπερβολικές ιστορίες που εγγυημένα θα προκαλέσουν την αντίδραση των ανθρώπων είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμπεριφέρονται τα άτομα που χρειάζονται προσοχή.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις συμπεριφορές:
Ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση
Οι σωματικές και συναισθηματικές ανασφάλειες μπορούν να αναγκάσουν ένα άτομο να αναπτύξει μια προσωπικότητα που αναζητά την προσοχή.
Διαταραχές Προσωπικότητας
Ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ειδικότερα, εμφανίζουν συχνά συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής.
Άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η ΔΕΠΥ, το άγχος και η διπολική διαταραχή θα μπορούσαν, επίσης, να προκαλέσουν συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής.
Πώς θα απαλλαχθείτε από την ανάγκη να χρειάζεστε προσοχή
Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε να χρειάζεστε προσοχή είναι να αναγνωρίσετε ότι επιδεικνύετε τέτοιους είδους συμπεριφορές.
Η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και η απαλλαγή από τις ανασφάλειες είναι το επόμενο σημαντικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χτίσετε αυτοπεποίθηση:
- Πηγαίνετε για θεραπεία: Το να μιλήσετε με έναν επαγγελματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειές σας και να χτίσετε αυτοπεποίθηση, αφού θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη ρίζα των ανασφάλειών σας και να βρείτε τρόπους να τις εξαλείψετε.
- Κρατήστε ημερολόγιο: Η τήρηση καθημερινού ημερολογίου μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερη αυτογνωσία καθώς παρακολουθείτε τις συμπεριφορές σας. προσοχής, μπορείτε να το εκτελέσετε από τον θεραπευτή σας.
- Χτίστε την αυτοεκτίμησή σας: Χρησιμοποιείτε καθημερινές θετικές επιβεβαιώσεις και περιβάλλετε τον εαυτό σας με πραγματικά υποστηρικτικούς ανθρώπους.
Πώς να αντιμετωπίσετε κάποιον που χρειάζεται συνεχώς προσοχή
- Βάλτε όρια: Η ικανοποίηση των ιδιοτροπιών ενός ατόμου που αναζητά συνεχώς την προσοχή τροφοδοτεί την ανάγκη του για προσοχή. Ο καθορισμός σαφών ορίων μπορεί να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι συμπεριφέρονται ανάρμοστα.
- Επικοινωνήστε μαζί τους: Μερικές φορές, το άτομο που αναζητά προσοχή μπορεί να μην επίγνωση του τρόπου με τον οποίο ενεργεί. Επικοινωνήστε ευγενικά μαζί του όσα παρατηρείτε.
- Δείξτε κατανόηση: Τα άτομα που αναζητούν την προσοχή συχνά δρουν για έναν βαθύτερο λόγο από το να χρειάζονται απλώς προσοχή. Μπορεί να έχουν μια υποκείμενη διαταραχή ψυχικής υγείας ή να έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης ή εικόνας.
πηγή: verywellmind
Δείτε ακόμη: 5 τρόποι για να προσθέσετε νόημα στη ζωή σας σε έναν φαινομενικά μάταιο κόσμο
Αυτή η τροφή βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ
Comments are closed.