Οι περισσότεροι από εμάς κατά πάσα πιθανότητα έχουμε αισθανθεί την ανάγκη να φωνάξουμε, να ουρλιάξουμε, αδυνατώντας να δαμάσουμε το άγχος, την πίεση, την αδικία και το θυμό που μας κατακλύζουν.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που, λυγίζοντας από το βάρος μιας απαιτητικής και εξουθενωτικής καθημερινότητας, ονειρεύονται να βρεθούν στην κορυφή ενός βουνού και να αφήσουν τo θυμό τους να γίνει κραυγή που θα αντηχήσει ως τα πέρατα του κόσμου.

Σε αυτήν ακριβώς την ανακούφιση που προσφέρει η κραυγή βασίζεται και το scream therapy (=η θεραπεία μέσω κραυγών).

Τι είναι το scream therapy;

Σύμφωνα με το άρθρο της Liz Connor,  το scream therapy είναι μια θεραπευτική πρακτική, κατά την οποία φωνάζετε, εξωτερικεύοντας τη θλίψη, την απογοήτευση και το θυμό σας, αντί να προσπαθείτε να τα συγκρατήσετε.

Η ιδέα ότι η κραυγή θα μπορούσε να έχει θεραπευτικά οφέλη έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1970 από τον ψυχοθεραπευτή Arthur Janov, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα γνωστός, διότι  είχε δύο διάσημους ασθενείς: τον John Lennon και τη Yoko Ono.

Ο Dr Janov πίστευε ότι η κραυγή είναι μια πρωταρχική παρόρμηση που μας φέρνει πίσω στην παιδική μας κατάσταση, όπου μπορεί να κρατάμε καταπιεσμένο τραύμα.

Λαμβάνοντας μέρος στη λεγόμενη πρωταρχική θεραπεία κραυγών, μπορούμε να επανεξετάσουμε και να απελευθερώσουμε αυτά τα παγωμένα συναισθήματα, δίνοντάς τους φωνή.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ψυχολόγοι έχουν αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και δεν θεωρείται ευρέως ως αποδεκτή μορφή ψυχο-κοινωνικής παρέμβασης.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφέλη από την εξάσκησή του παράλληλα με θεραπείες, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Γιατί χρειαζόμαστε τα συναισθήματα της οργής και του θυμού;

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κάνουμε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο όρων», λέει η Dr Rebecca Semmens-Wheeler, ανώτερη λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham City (bcu.ac.uk).

« Ο θυμός είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα, ενώ η οργή είναι η έκφραση αυτού του θυμού μέσω σωματικής επιθετικότητας ή βίας».

Αν και δεν μας αρέσει να νιώθουμε θυμό, είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ χρήσιμο συναίσθημα που μπορεί να μας παρακινήσει να κάνουμε υγιείς αλλαγές.

«Ο θυμός μπορεί να είναι ένα πραγματικά συναίσθημα που μας παρακινεί και οι προσωρινές, βραχυπρόθεσμες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης δεν είναι αρνητικές, καθώς βοηθούν στην έναρξη της αντίδρασης μάχης ή φυγής» – που δημιουργείται ως απάντηση σε ένα αντιληπτό επιβλαβές γεγονός ή σε μια απειλή για την επιβίωσή μας.

Ουσιαστικά, πιστεύει ότι ο θυμός είναι ένα απαραίτητο συναίσθημα για τη διατήρηση της ευημερίας μας, δεδομένου ότι μπορεί να μας προειδοποιήσει για το πότε έχουμε υπερβεί τα συναισθηματικά μας όρια.

Υπάρχουν πιθανά οφέλη από τη συμμετοχή σε δωμάτια οργής ή κλαμπ κραυγών;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κραυγή μπορεί να μάς βοηθήσει να αποφορτιστούμε και να αισθανθούμε γαλήνη και ηρεμία.

«Υπάρχει κάποια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Derby που διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται σωματικό πόνο, το να φωνάζουν δυνατά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου», επισημαίνει  η Semmens-Wheeler, αν και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα δωμάτια οργής, στα οποία είναι επιτρεπτό κάποιος να σπάει και να καταστρέφει αντικείμενα, για να εκτονωθεί.

Ωστόσο, προσθέτει ότι θα μπορούσε να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από το στρες και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν, επίσης, ότι η κραυγή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών, όπως η ντοπαμίνη.

«Πιστεύω ότι αυτού του είδους οι πρακτικές θα ήταν πιο ωφέλιμες για τους ανθρώπους που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και αγωνίζονται να εκφράσουν το θυμό τους», προσθέτει.

«Δεν είναι ο πιο υγιής τρόπος μακροπρόθεσμα να εκφράσεις συναισθήματα, αλλά το να σε προσκαλέσουν να εξερευνήσεις αυτά τα συναισθήματα με τρόπο που δεν θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα μπορούσε να είναι πηγή ενδυνάμωσης για κάποιους».

 

Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να διαχειριστούμε το θυμό μας;

Το να βιώνεις θυμό μακροχρόνια επηρεάζει δυσμενώς τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Η Semmens-Wheeler επισημαίνει την ανάγκη να εξετάσουμε και υποκείμενα ζητήματα που πυροδοτούν εντός μας το συναίσθημα του θυμού.

Αν και η συνεδρία κραυγής μπορεί να μάς βοηθήσει να ανακουφιστούμε, δε μάς βοηθά να διερευνήσουμε το γιατί νιώθουμε θυμό.

«Μέσα από την εξάσκηση πρακτικών, όπως η ενσυνειδητότητα, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τα ερεθίσματα που προκαλούν αυτά τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια θυμού, κάτι που συνιστά μια καλύτερη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείρισή του».

«Αντί να χρησιμοποιούν τα δωμάτια οργής ως τρόπο αντιμετώπισης της οργής και του θυμού, οι άνθρωποι θα ωφεληθούν περισσότερο από το να μάθουν πώς να ηρεμούν με εποικοδομητικό τρόπο – για παράδειγμα, μέσω διαλογισμού, αποσπώντας την προσοχή σας με άλλες δραστηριότητες ή μέσω ενεργητικής επίλυσης προβλημάτων.» παρατηρεί η Dr. Sarita Robinson, αναπληρώτρια επικεφαλής ψυχολογίας και επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire

 

Πηγή: Independent

Mπορεί να σας ενδιαφέρουνΑριστοτέλης: Τι μας έχει διδάξει για τον θυμό…

Αγιουρβέδα: πώς μάς επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα

6 τρόποι για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

 

Comments are closed.