Ένα άτομο κρατά κατά μέσο όρο 13 μυστικά στη ζωή του και από αυτά πέντε δε θα τα αποκαλύψει ποτέ. Αυτό προκύπτει από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, το οποίο βασίζεται στη μελέτη “The Secret Experience”.

Τι έδειξαν οι έρευνες;

Οι ερευνητές που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα από διαφορετικές μελέτες κατάφεραν να συλλέξουν περισσότερα από 13.000 διαφορετικά μυστικά.

Τα πιο κοινά μυστικά είναι αυτά που σχετίζονται με τη ζωή ενός ζευγαριού: ρομαντικές επιθυμίες, σεξουαλικές συνήθειες και ψέματα στον σύντροφό μας.

Ωστόσο, η έρευνα επικεντρώθηκε στην ψυχική διαδικασία της απόκρυψης ενός μυστικού.

Αυτό που βρήκαν είναι ότι δεν έχει σημασία πότε ένα άτομο επινοεί ένα ψέμα για να κρύψει πληροφορίες ή αλλάζει το θέμα για να μην μπει σε λεπτομέρειες για το τι κρύβει.

Αυτό που πραγματικά επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση είναι πόσο συχνά σκεφτόμαστε ένα μυστικό.

Ο Michael Slepian, καθηγητής διοίκησης στο Columbia Business School και κύριος συγγραφέας του άρθρου εξηγεί ότι το άγχος δεν δημιουργείται, όταν επινοούμε καταστάσεις για να κρύψουμε τα μυστικά μας, «αλλά κάθε φορά που ένα μυστικό μπαίνει στο κεφάλι μας και παρεμβαίνει στις καθημερινές μας σκέψεις».

Όταν το μυστικό γίνεται πηγή δυστυχίας

Εάν ο σκοπός του μυστικού σας είναι να το κρατήσετε κρυμμένο μέσα σας, η εμπειρία είναι ατομική. Το μυστικό περιφέρεται ελεύθερα στο μυαλό σας, ακόμα κι όταν δεν το σκέφτεσαι ενεργά.

Όταν, όμως, σκέφτεστε συνειδητά το μυστικό σας, το μυαλό σας πιέζεται και μπορεί να νιώθετε άγχος, στρες και αίσθημα βάρους.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν οι άνθρωποι σκέφτονταν τα μυστικά τους, συμπεριφέρονταν σαν να ήταν φορτωμένοι με ένα σωματικό βάρος. Αυτό που τους ενθαρρύνει είναι να βρουν έναν τρόπο να το ξεφορτωθούν, να νιώσουν απελευθερωμένοι.» σχολιάζει ο συγγραφέας του άρθρου.

Ο Jonathan Schooler, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της California στη Santa Barbara, πιστεύει ότι η μελέτη είναι «καινοτόμος όσον αφορά τις προόδους σε δύο τομείς: τη μελέτη του ίδιου του μυστικού και τη μελέτη του περιπλανώμενου μυαλού».

Ο Schooler, ειδικός στο θέμα του περιπλανώμενου νου, πιστεύει ότι είναι πιθανό «το μυαλό μας  περιπλανιέται περισσότερο στα μυστικά παρά σε οποιεσδήποτε άλλες σημαντικές αναμνήσεις».

Επικαλείται, μάλιστα, και τη θεωρία του Daniel Wegner,ψυχολόγου για την καταστολή της σκέψης, ο οποίος λέει ότι όταν προσπαθούμε να μη σκεφτούμε κάτι, συχνά καταλήγουμε να το σκεφτόμαστε περισσότερο.

«Το ίδιο το γεγονός ότι προσπαθούμε να κρατάμε μυστικά μακριά μπορεί να τους δώσει επιπλέον ενέργεια», παρατηρεί ο Schooler.

Γνωρίζουμε ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιλύσουμε αυτήν την κατάσταση που μας αναγκάζει να κρατήσουμε ένα μυστικό και ότι θα υπάρχει πάντα μια στιγμή που θα πρέπει να επινοήσουμε ή να υποστηρίξουμε ένα ψέμα για να κρατήσουμε το μυστικό μας.

Η δυσκολία της διατήρησης μυστικών

Άλλες έρευνες επί του θέματος έχουν ήδη δείξει ότι η διατήρηση μυστικών συνδέεται με μειωμένη ψυχική ευημερία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μυστικά είναι συνήθως αρνητικά και η σκέψη αρνητικών πραγμάτων μάς κάνει να αισθανόμαστε άσχημα.

Επιπλέον, η σκέψη των μυστικών που κρατάμε μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με κάποιον και ότι δεν είμαστε τόσο φιλαλήθεις όσο νομίζουμε. Όταν ένα μυστικό είναι θετικό (μια καλή είδηση, μια έκπληξη), αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται , γιατί δημιουργεί ατομική και γενική ευημερία.

Πηγή: psychologue

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουν: Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα; Πότε κάποιος είναι παθολογικός-ψυχαναγκαστικός ψεύτης;

A-προσδοκίες: Το μυστικό για υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις

Πώς θα μάθουμε να ακούμε την εσωτερική μας φωνή

Comments are closed.