Ο Jagad Guru, πνευματικός δάσκαλος της yoga, λέει ότι κάθε εθισμός έχει τις ρίζες του σε παρανοήσεις αναφορικά με το ποιοι πραγματικά είμαστε και τι στ’ αλήθεια χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Η γνώση της αληθινής μας φύσης μπορεί να μας  απελευθερώσει από τον εθισμό.

Ο εθισμός είναι ένα κοινό πρόβλημα στο σύγχρονο κόσμο, ακόμα κι αν εμείς, προσωπικά, δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε μια επιβλαβή εξάρτηση από μια συγκεκριμένη ουσία, σχέση ή  δραστηριότητα.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις του εθισμού ενδέχεται να περιλαμβάνουν μια διαρκή κατάσταση άγχους, δυστυχίας και ταλαιπωρίας.

Ο εθισμός είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική μας ελευθερία.

Μας εμποδίζει να βιώσουμε εσωτερική γαλήνη, ευτυχία και ένα αίσθημα εσωτερικής ολοκλήρωσης.

Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε για τον εθισμό –οποιονδήποτε εθισμό– είναι ότι μπορεί να ξεπεραστεί.

Αν κατανοήσουμε την πραγματική μας ταυτότητα, μπορούμε να απελευθερωθούμε από τον εθισμό και να βρούμε πραγματικά την ειρήνη και την ευτυχία που αναζητούμε.

Δεν είμαστε στην πραγματικότητα το φυσικό μας σώμα.

Γενικά, οι περισσότεροι από εμάς ζούμε κάτω από την εσφαλμένη αντίληψη ότι είμαστε το σώμα μας.

Αν μας ζητηθεί να περιγράψουμε τον εαυτό μας, θα σπεύσουμε να αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά του φυσικού μας σώματος: φύλο, ηλικία, χρώμα μαλλιών και ματιών, ύψος, βάρος κ.λπ.

Το γεγονός ότι δεν είμαστε το φυσικό μας σώμα έχει αποδειχθεί και από την επιστήμη. Έχει ανακαλυφθεί μέσω μελετών που έγιναν από το Oakridge Atomic Research Center ότι κάθε άτομο στο φυσικό μας σώμα αντικαθίσταται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα που έχουμε τώρα είναι τελείως διαφορετικό από το σώμα που είχαμε πριν από πέντε χρόνια. Αποτελείται από εντελώς διαφορετικά άτομα από αυτά που το συνέθεταν πέντε χρόνια πριν.

Ωστόσο, παραμένουμε το ίδιο άτομο.

Ίδιος άνθρωπος, διαφορετικά σώματα.

Επομένως, δεν είμαστε το σώμα μας. Μάλλον είμαστε ένα άτομο που φοράει διαδοχικά όλα αυτά τα φυσικά σώματα.

Είμαστε κατά βάση όντα πνευματικά.

Στις αρχαίες γραφές της yoga, εξηγείται με σαφήνεια ότι δεν είμαστε το σώμα μας ούτε και το μυαλό μας. Αντίθετα, το μυαλό και το σώμα μας παραλληλίζονται με ένα κοστούμι ρούχων.

Είμαστε ένα αιώνιο πνευματικό ον που φοράει προσωρινά αυτά τα «ρούχα».

Το μυαλό και το σώμα αποτελούνται από υλική ενέργεια, αλλά εμείς είμαστε φτιαγμένοι από ένα εντελώς διαφορετικό είδος ενέργειας – την πνευματική ενέργεια

Η υλική ενέργεια δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει.

Επειδή είμαστε φτιαγμένοι από πνευματική ενέργεια, τα υλικά αντικείμενα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα μας για ευτυχία και ουσιαστική σύνδεση.

Η διέγερση των αισθήσεων ή του μυαλού  μέσω της έκθεσής μας σε διάφορα υλικά αντικείμενα μπορεί να προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση από την πάθησή μας ή μια λάμψη ενθουσιασμού ή ευχαρίστησης, αλλά δεν μας παρέχει πραγματική και διαρκή ευτυχία.

Ούτε παρέχει πραγματικό καταφύγιο, ειρήνη, ουσιαστικό σκοπό ή αγάπη – που χρειαζόμαστε επίσης.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η υλική ευχαρίστηση δεν μας αγγίζει στην πραγματικότητα.

Μπορεί να τροφοδοτεί το μυαλό ή το σώμα μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μας “αγγίξει”, γιατί δεν είμαστε φτιαγμένοι από υλική ενέργεια.

Δεν μπορεί ποτέ να εκπληρώσει την έμφυτη ανάγκη και επιθυμία μας για πνευματική σύνδεση.

Ως πνευματικά όντα, χρειάζεται να συνδεθούμε με την πνευματική πηγή που βρίσκεται εντός μας, για να αισθανθούμε πλήρεις.

Στην πραγματικότητα, όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι εξαρτώνται από τη σχέση μας με τη θεϊκή έκφανση του εαυτού μας.

Πηγή: Spirituality Health

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:Τα κλειδιά για την πνευματική μας ευεξία

Φροντίζοντας για την πνευματική μας “υγιεινή”

Μπορείς να αναγνωρίσεις το δικό σου πνευματικό αρχέτυπο;

 

Comments are closed.