Ακόμα κι αν γνωρίζουμε την αλήθεια, ο εγκέφαλός μας μπορεί να αρχίσει να επαναλαμβάνει ψευδείς πληροφορίες που έρχονται σε αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα.
Ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος να πιστεύει αυτόματα τις πληροφορίες -ακόμα και αν είναι ψευδείς- επειδή αυτό μας βοηθά να μαθαίνουμε πιο αποτελεσματικά.
«Δεν μαθαίνουμε ανακριβείς πληροφορίες επειδή είμαστε κακοί μαθητές ή χαζοί ή δεν δουλεύουμε σκληρά», λέει ο David Rapp, καθηγητής ψυχολογίας στο Northwestern University.
«Σε πολλές περιπτώσεις, είναι χρήσιμη ικανότητα για εμάς να αποδεχόμαστε αυτά που μας λένε οι άλλοι, γιατί συχνά αυτά που μας λένε είναι αληθινά», προσθέτει.
Τι συμβαίνει με τις νέες πληροφορίες
Όταν ακούμε νέες πληροφορίες, αυτά τα νέα γεγονότα δεν υπερισχύουν των όσων γνωρίζαμε ήδη.
Αντίθετα, τόσο οι νέες όσο και οι παλιές πληροφορίες «ζουν» μαζί στο μυαλό μας.
Συχνά, παραθέτουμε τις πληροφορίες που ακούσαμε πιο πρόσφατα, ακόμα κι αν είναι λάθος.
Κι αυτό επειδή είναι πιο φρέσκες στο μυαλό μας.
Με απλά λόγια οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις είναι πιο εύκολο να επανέλθουν στον εγκέφαλό μας παρά αυτές που είχαμε πριν από πολύ καιρό.
Έχουμε επίσης την τάση να ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα που φαίνονται πιο εύλογα.
Συχνά, αυτό σημαίνει ότι ταιριάζουν καλύτερα με αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι παραθέτουν τόσο διαφορετικά γεγονότα σε πολιτικές συζητήσεις.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν οι πληροφορίες είναι ένας συνδυασμός αληθινών και ψευδών γεγονότων.
Για παράδειγμα, είναι εύκολο να καταγράψουμε γεγονότα στον φανταστικό κόσμο του Game of Thrones ως απίστευτα.
Αλλά ο εγκέφαλός μας δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να πιστέψει τις περιγραφές του Λονδίνου που γίνονται στον Χάρι Πότερ…
Ο εγκέφαλός μας μπορεί να παρακολουθεί τι είναι αληθινό ή ψευδές σε αυτές τις καταστάσεις χωρίζοντας ό,τι ακούμε ή διαβάζουμε σε πλήρη φαντασία ή επισημαίνοντας μεμονωμένα γεγονότα ως αληθινά ή ψευδή.
Το πρόβλημα είναι ότι η ταξινόμηση όλων αυτών των πληροφοριών απαιτεί χρόνο.
Είναι ιδιαίτερα απίθανο να μπείτε στον κόπο να σκεφτείτε κριτικά πληροφορίες όταν διαβάζετε για ευχαρίστηση, όπως ένα μυθιστόρημα, επειδή ο εγκέφαλός σας έχει τη νοοτροπία να χαλαρώνει και να μην προσέχει το ψέμα.
Παράλληλα, με όλη αυτή την (ενδεχομένως ψευδή) υπερφόρτωση πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να καταβάλετε επιπλέον προσπάθεια για να ελέγξετε ξανά τις πληροφορίες που σας φαίνονται σαν ψεύτικες.
Για να το αντιμετωπίσετε, αναζητήστε αξιόπιστες πηγές που υποστηρίζουν όσα λένε με δεδομένα, αποσπάσματα και άλλα στοιχεία.
Δείτε κι αυτά:
Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης
Είναι η μνήμη αναγκαία για τη μάθηση;
Οι 7 «χρυσοί κανόνες» ενός 81χρονου νευροεπιστήμονα για κοφτερή μνήμη σαν ξυράφι
Πηγή: thehealthy.com
Comments are closed.