Η αποτελεσματική επικοινωνία, η οποία περιλαμβάνει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των αλληλεπιδράσεων, είναι ζωτικής σημασίας για τη δόμηση ισχυρής σχέσης γονέα-παιδιού.

Ενώ οι οικογένειες προορίζονται να είναι καταφύγιο ασφάλειας και παρηγοριάς για τα παιδιά, εκείνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χρόνων διαμόρφωσης τους, μπορεί να απομακρυθούν από τους γονείς τους λόγω του φόβου της κριτικής ή των συχνών διαφωνιών.

Αν και είναι ωφέλιμο για τα παιδιά να βρίσκουν διεξόδους έκφρασης, οι τεταμένες σχέσεις γονέα-παιδιού μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες, όπως οι ακόλουθες:

  • Αποπνικτικές συζητήσεις για ευαίσθητα θέματα
  • Αύξηση της ευπάθειας του παιδιού στην κατάχρηση ουσιών
  • Διάβρωση της αίσθησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας
  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Επομένως, η δημιουργία ενός αποδεκτού και ανοιχτού χώρου, όπου η επικοινωνία μπορεί να ευδοκιμήσει είναι ζωτικής σημασίας.

Για να διασφαλίσετε ότι η σχέση που καλλιεργείτε με το παιδί σας παραπέμπει σε έναν ανθεκτικό και αρμονικό δεσμό, ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας αναφορικά με την επικοινωνία σας μαζί του:

1. Μειώστε το χάος και αυξήστε τη συνέπεια

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά που βυθίζονται στο χάος, αποκαλύπτοντας μια αξιοσημείωτη δυσκολία στη δημιουργία ουσιαστικών συζητήσεων με τα παιδιά.

«Οι αγχωτικές εμπειρίες, όπως η ζωή σε ένα χαοτικό περιβάλλον, μπορούν να εξαντλήσουν τις ρυθμιστικές ικανότητες των γονιών, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτούς να ανταποκρίνονται θετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο ψυχολόγος Jackie Nelson.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της συνέπειας και της ρουτίνας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση αβίαστων και γόνιμων συνομιλιών και την ανάπτυξη ουσιαστικών συνδέσεων.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν:

  • Κοινά γεύματα μαζί τους
  • Καθορισμός μιας «οικογενειακής ημέρας» κάθε λίγες εβδομάδες
  • Καθορισμός καθημερινού ποιοτικού χρόνου για αλληλεπιδράσεις

Αυτές οι στρατηγικές στοχεύουν στη δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου οικογενειακού περιβάλλοντος.

2. Να είστε αυθεντικοί, όχι αυταρχικοί

Αν και δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την τέλεια ανατροφή των παιδιών, ένα βασικό μάθημα που προκύπτει από χρόνια έρευνας είναι ότι δεν είναι όλα τα στυλ γονικής μέριμνας υγιή.

Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ του να είσαι αυταρχικός γονέας και να είσαι αυθεντικός γονέας.

  • Αυταρχική ανατροφή των παιδιών: Αυτό το στυλ γονικής μέριμνας επιδεικνύει μια άκαμπτη και ελεγκτική συμπεριφορά, δίνοντας έμφαση στην κυριαρχία και στην επιβολή των κανόνων.
  • Αυθεντικός γονεϊκός ρόλος: Αυτό το στυλ γονικής μέριμνας ενσαρκώνει μια στάση που δίνει προτεραιότητα στη δομή, αλλά επίσης καλλιεργεί την αυτονομία.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child and Family Studies υπογραμμίζει τα ευνοϊκά αποτελέσματα που σχετίζονται με την αυθεντική ανατροφή των παιδιών.

Υιοθετώντας μια έγκυρη προσέγγιση, οι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για μια ζωή με μεγαλύτερη ευημερία.

Ακολουθούν ορισμένα οφέλη του να είσαι αυθεντικός γονέας:

  • Βοηθάτε τα παιδιά σας να αποκτήσουν συναισθηματική ανεξαρτησία.
  • Τους δίνετε την ελευθερία να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
  • Τα βοηθάτε να αναπτύξουν μια αίσθηση ασφάλειας και συναισθηματική ανθεκτικότητα.
  • Προωθείτε την υγιή αυτοέκφραση.
  • Τα βοηθάτε να καλλιεργήσουν μοναδικές προοπτικές.

Εξισορροπώντας την εξουσία με τη ζεστασιά, την κατανόηση και τον καθορισμό ορίων, οι γονείς καλλιεργούν ένα περιβάλλον που προάγει τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους και προωθεί μια κουλτούρα ανοιχτής επικοινωνίας.

3. Δείξτε εμπιστοσύνη και υπομονή, ακόμα κι όταν δεν το θέλετε

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Developmental Psychology διαπίστωσε ότι τα παιδιά:

  • αρχίζουν να ανησυχούν για την παρουσία τους ήδη από την προσχολική ηλικία τους
  • και είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν θετικές και αρνητικές πληροφορίες σε υποστηρικτικά περιβάλλοντα.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ευαλωτότητα των παιδιών.

Για ορισμένους γονείς, η πλοήγηση αυτής της ανάγκης μπορεί να είναι πρόκληση.

Παρόλο, όμως, που η συζήτηση  για το πώς θέλετε να συμπεριφέρονται και στο πώς θέλουν εκείνα να συμπεριφέρονται μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις, οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου.

Οι γονείς πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη και υπομονή, συγκρατώντας τους εαυτούς τους από παρορμητικές αντιδράσεις ή παρεμβατικές διερευνήσεις.

Αυτός ο περιορισμός όχι μόνο προάγει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης αλλά  ανοίγει, επίσης, τον δρόμο στα παιδιά να εμπιστευτούν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, και στους γονείς να τα καθοδηγήσουν αποτελεσματικά και να εξασφαλίσουν την ευημερία τους.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το θεμέλιο για υγιείς και ανθεκτικές σχέσεις γονέα-παιδιού.

Αγκαλιάζοντας τις τρεις παραπάνω ιδέες, είναι δυνατό να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που εμποδίζουν τις ουσιαστικές συζητήσει και θέτουν σε κίνδυνο τον δεσμό μεταξύ γονέων και παιδιών.

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Ένας εκπληκτικός τρόπος για να κάνετε τα Σαββατοκύριακά σας πιο αναζωογονητικά

Γιατρός ειδικός στη μακροζωία: Η δίαιτα που με βοηθά να ζω υγιής για περισσότερα χρόνια

Σχετίζεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών με τα οικογενειακά γεύματα; Κι, όμως,ναι!

Comments are closed.