Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να αισθάνεται πως η ζωή του βρίσκεται σε ροή, πως ο χρόνος και η ενέργειά του υπηρετούν κάποιο σκοπό.

Εντούτοις, ορισμένες φορές νοιώθουμε πως παραμένουμε στάσιμοι, καθηλωμένοι σε ένα πλαίσιο ζωής που δε μας εξυπηρετεί, πως η αδράνεια και η ακινησία ορίζουν την καθημερινότητά μας.

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό;

1.Νοητική υπερφόρτωση, υπερκόπωση και εξουθένωση

Οι δύσκολες στιγμές, οι πιεστικές συνθήκες εργασίας και  οι προκλήσεις της ζωής μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε χάσει την αίσθηση του προσανατολισμού  και την πηγή της χαράς και της δημιουργικότητάς σας.

2. Μη διαχειρίσιμες καταστάσεις ψυχικής υγείας

Όταν αντιμετωπίζετε καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, είναι φυσικό να αισθάνεστε πως βρίσκεστε σε τέλμα.

3. Περιορισμένη οπτική

Το να μην έχετε θέσει σαφείς στόχους για την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή μπορεί να σας οδηγήσει στο να νιώθετε εγκλωβισμένοι.

4. Έλλειψη υποστήριξης ή πόρων

Αν νιώθετε μοναξιά ή τα οικονομικά σας έχουν δεχτεί πλήγμα, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί νιώθετε ότι έχετε “κολλήσει” στη ζωή σας.

5. Τελειομανία και φόβος της αβεβαιότητας

Το να αφιερώνετε πολύ χρόνο και ενέργεια σε κάθε μικρή λεπτομέρεια προκειμένου να κάνετε κάτι “τέλεια” μπορεί απλώς να επιβραδύνει την πρόοδό σας.

Αυτό ενδέχεται, επίσης, να σας κάνει να αισθάνεστε απογοητευμένοι ή να σας δημιουργεί την εσφαλμένη αντίληψη πως δεν έχετε καταφέρει τίποτα στη ζωή σας.

6. Συναισθηματική σύγκρουση μεταξύ των δικών σας επιθυμιών και των επιθυμιών των άλλων

Είναι φυσικό να νιώθετε σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που θέλετε εσείς και σε αυτό που οι άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνει.

Αλλά το να βρίσκεστε συνεχώς σε δίλημμα, μπορεί να εμποδίσει την προσωπική σας ανάπτυξη και να επιτείνει το αίσθημα κενού:

“Μερικές φορές, η αδικαιολόγητη ενοχή ή η υπερβολική ανησυχία για τη γνώμη κάποιου άλλου σχετικά με το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας, μας εμποδίζει να ζήσουμε αυθεντικά και οδηγεί στο αίσθημα του κολλήματος. Πρέπει να ζούμε τη ζωή μας για τον εαυτό μας, όχι για τους άλλους” επισημαίνει η Joyce Marter, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου: “The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for an Abundant Life.”

7. Αντίσταση στην αλλαγή

Ο Carl Jung είπε κάποτε:

“Αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι, επιμένει”.

Με άλλα λόγια, το να μην αγκαλιάζετε την αλλαγή μπορεί να επιτείνει το αίσθημα της πνευματικής και ψυχικής καθήλωσης.

8. Έλλειψη μιας βαθύτερης αίσθησης νοήματος ή σκοπού

Είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική σας εξέλιξη να αισθάνεστε ότι υπηρετείτε κάποιο σκοπό, ότι η ζωή σας έχει κάποιο νόημα. Όταν δε συμβαίνει αυτό, μπορεί να βιώσετε μια υπαρξιακή κρίση.

“Το βαθύτερο νόημα και ο σκοπός μπορούν να χρησιμεύσουν ως πυξίδα για τη ζωή. Το πάθος που έχετε για αυτόν τον σκοπό θα σας παρακινήσει να βγείτε από το αδιέξοδο”, λέει η Marter.

Ολοκληρώνοντας…

Η στασιμότητα και η καθήλωση δε συνιστούν καταδίκη, αλλά εφαλτήριο για ενδοσκόπηση και αλλαγή.

Όταν η ζωή δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, είναι αναγκαίο με γενναιοψυχία να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να επιχειρήσουμε εκείνο το μαγικό ταξίδι που οδηγεί στο κέντρο της καρδιάς μας.

Πηγή: Psychcentral

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΜια ζωή με σκοπό φέρνει νόημα, βαθιά ικανοποίηση και πληρότητα στην καθημερινότητά μας

Το νόημα της ζωής

6 τρόποι για να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας

 

Comments are closed.