Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας διαπιστώνει ότι οι κρίσεις μας κάνουν πιο ευγενικούς.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βοηθούν, δωρίζουν και προσφέρουν εθελοντικά σε μεγαλύτερο βαθμό —ειδικά στην Ουκρανία.

Στον σύγχρονο κόσμο, η σκληρότητα είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Μερικές φορές νιώθουμε ότι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής κυριαρχεί η βία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το δίκαιο του ισχυροτέρου.

Οι κρίσεις των τελευταίων ετών, με άλλα λόγια, δεν μας έκαναν  πιο απόμακρους και σκληρούς, αλλά  πιο πρόθυμους να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις.

Η παγκόσμια ευτυχία το 2022

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας αντλείται από την ετήσια δημοσκόπηση του Gallup World Poll, η οποία ερευνά περίπου 1.000 άτομα ανά χώρα σε σχεδόν 200 χώρες. Οι πιο ευτυχισμένες χώρες κατατάσσονται σύμφωνα με τον μέσο όρο ικανοποίησης από τη ζωή των κατοίκων: πώς θα αξιολογούσαν τη ζωή τους συνολικά σε μια κλίμακα 0–10, από τη χειρότερη δυνατή έως την καλύτερη δυνατή.

Φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβηκαν από το #16 στο #15 στον κόσμο, ακριβώς κάτω από τον Καναδά (#13) και την Αυστραλία (#12).

Σύμφωνα, όμως,  με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2023, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται αποδέκτες μεγαλύτερης καλοσύνης, βοήθειας και υποστήριξης από τους άλλους στην καθημερινή τους ζωή.

Παραδόξως, η παγκόσμια ευτυχία δεν έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή κατά τη διάρκεια του κύματος των κρίσεων το 2022, από τον πόλεμο στον πληθωρισμό και τις φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Η ικανοποίηση από τη ζωή μειώθηκε ελάχιστα στις δυτικές βιομηχανικές χώρες, αλλά αυξήθηκε ελαφρά παντού. Εάν συγκρίνουμε την περίοδο 2017–2019 με την περίοδο 2020–2022, σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή.

«Η παγκόσμια ευτυχία παρέμεινε [εξαιρετικά ανθεκτική] καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας», γράφουν ο John F. Helliwell και οι συνεργάτες του.

Γιατί η πανδημία δεν προκάλεσε εκτεταμένη δυστυχία σε όλο τον κόσμο;

Είναι πιθανό η εικόνα να ήταν κάπως διαφορετική,  αν η Gallup είχε φροντίσει να προσεγγίσει τους πληθυσμούς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία: κατοίκους γηροκομείων, άστεγους, κρατούμενους ή εξουθενωμένους γονείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Βέβαια, φαίνεται ότι έχουμε επιβιώσει, αναζητώντας στήριξη ο ένας στον άλλον.

Το να έχουμε κάποιον στον οποίο να βασιζόμαστε στη ζωή—πράγμα που κάνει περίπου το 80% του κόσμου—ήταν ακόμη πιο σημαντικό για την ευτυχία μας αυτά τα τελευταία χρόνια από ό,τι πριν χτυπήσει ο COVID-19.

Και η αύξηση της καλοσύνης σε όλο τον κόσμο έχει βοηθήσει στην προστασία της ευημερίας των ανθρώπων.

Μια πανδημία καλοσύνης

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας εξετάζει συνήθως τρεις ενδείξεις για την καλοσύνη και την καλοπροαίρετη συμπεριφορά: αν οι άνθρωποι βοήθησαν έναν ξένο, αν έκαναν δωρεές ή αν εργάστηκαν εθελοντικά τον προηγούμενο μήνα

Σύμφωνα με αυτές τις ενδείξεις, είμαστε μια πιο ευγενική κοινωνία σήμερα από ό,τι ήμασταν το 2019.

Η βοήθεια, η δωρεά και ο εθελοντισμός αυξήθηκαν παγκοσμίως το 2020, ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021 και εξακολουθούσαν να αυξάνονται περίπου κατά ένα τέταρτο το 2022 σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Όπως γράφουν ο Helliwell και οι συνεργάτες του:

Η εμπιστοσύνη και οι συνεργατικοί κοινωνικοί κανόνες … καταδεικνύουν στους ανθρώπους το βαθμό στον οποίο οι άλλοι είναι διατεθειμένοι να πράξουν καλές πράξεις γι’ αυτούς και για την κοινότητα γενικότερα.

Δεδομένου ότι αυτό μερικές φορές έρχεται ως έκπληξη, υπάρχει ένα μπόνους ευτυχίας όταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δουν την καλοσύνη των άλλων έμπρακτα και να προσφέρουν οι ίδιοι.

Για παράδειγμα, το 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σε κάθε χώρα είχε πρόσφατα βοηθήσει έναν ξένο (κατά μέσο όρο πάνω από 13% περισσότερο), είχε κάνει δωρεές (πάνω από 6% περισσότερο) και είχε προσφερθεί εθελοντικά (πάνω από 4% περισσότερο).

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό όσων είχαν βοηθήσει πρόσφατα έναν ξένο αυξήθηκε από περίπου 64% το 2019 σε περίπου 76% το 2022.

Αυτό το ίδιο κύμα καλοσύνης εξαπλώθηκε στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Πέρυσι, περισσότεροι άνθρωποι είχαν δώσει πρόσφατα χρήματα (70%, από 22% το 2019), βοήθησαν αγνώστους (78%, από 32%) και προσφέρθηκε εθελοντικά (37%, από 7%).

Δεν είναι, βέβαια, όλα τα νέα θετικά στη φετινή έκθεση.

Η ανισότητα στην ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό το χάσμα διευρύνεται, επίσης, όσον αφορά το πόσο ανήσυχοι, θυμωμένοι και λυπημένοι αισθάνονται οι άνθρωποι.

Το αντίστροφο, όμως, ισχύει για την καλοσύνη.  Στο παρελθόν, υπήρχε μεγαλύτερο χάσμα στο πόσο ευγενικοί ήταν οι πιο ευτυχισμένοι και δυστυχισμένοι άνθρωποι σε κάθε χώρα – αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτό το χάσμα μειώθηκε.

«Μας φαίνεται πολλά υποσχόμενο ότι . . . άνθρωποι από όλη την κατανομή της ευτυχίας έχουν κάνει πιο καλοπροαίρετες συμπεριφορές σε περιόδους κρίσης», λέει ο Max Norton, Ph.D.  ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Το μόνο ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η τάση στην καλοσύνη θα συνεχιστεί.

Πηγή: Greater Good

Διαβάστε ακόμη: Γίνε κι εσύ κύμα …χαράς και καλοσύνης

Υιοθέτησε τις 7 συνήθειες των εξαιρετικά ευτυχισμένων ανθρώπων

Γιατί να προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και 9 τρόποι να το πετύχεις

Write A Comment