Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τον «Εθισμό στο Δράμα» και θα αναλύσουμε τις 7 κόκκινες σημαίες που βλέπει ένας θεραπευτής σε έναν θεραπευόμενο.

Όταν η κρίση και το χάος είναι ο κανόνας στη ζωή μας, τότε το δράμα μπορεί να μοιάζει σαν βάλσαμο.

Τι είναι ο εθισμός στο δράμα;

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να περιγράψει κανείς τον εθισμό στο δράμα, όπως είχε πει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ: «Το δράμα είναι ζωή με τα βαρετά κομμάτια».

«Ο εθισμός στο δράμα είναι μια στρατηγική αποφυγής που μας βοηθά να κρατάμε απόσταση από τον υποκείμενο πόνο και το τραύμα μας», λέει στο TheHealth ο Δρ. Scott Lyons.

Ο ίδιος είναι γιατρός οστεοπαθητικής και αδειούχος ολιστικός ψυχολόγος, καθώς και συγγραφέας του βιβλίου «Addicted to Drama».

Μάλιστα, έχει δημιουργήσει ένα τεστ εθισμού στο δράμα για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχετε εμμονή με αυτό.

«Όταν έχουμε τραύμα ή πόνο, το σώμα μας παγώνει και δημιουργεί μια απόκριση προστασίας και αυτή η “κατάψυξη” είναι ουσιαστικά ένα στρώμα μουδιάσματος», εξηγεί.

«Το δράμα μας βοηθά να ξεπεράσουμε το ύψος του τοίχου, ώστε να νιώσουμε κάτι», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι αυτό «μας θυμίζει ότι είμαστε ζωντανοί».

Πώς είναι ο εθισμός στο δράμα;

Οι ειδικοί λένε ότι μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου ανταποκρίνονται σε ένα αρνητικό ερέθισμα, όπως αυτό που ονομάζουμε «δράμα».

Υπάρχει ακόμη ένα κύκλωμα ανταμοιβής γι’ αυτό στον εγκέφαλο, επειδή είναι κρίσιμο για την επιβίωσή μας και αποτελεί μια φυσική ενδορφίνη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο.

«Ο εθισμός στο δράμα αντιμετωπίζει τον πόνο και το επακόλουθο μούδιασμα που σχηματίζεται γύρω του μέσω μιας αυξημένης έντασης συναισθημάτων, αίσθησης και δραστηριότητας που επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί», λέει ο Δρ. Lyons.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ο δεσμός του  τραύματος.

«Το τραύμα είναι αυτό που συμβαίνει στον οριακό χώρο μεταξύ ενός γεγονότος και του αντιληπτού στρες για το επόμενο γεγονός», τονίζει.

«Και αυτός ο ενδιάμεσος χώρος είναι όπου βλέπουμε αυτές τις προσαρμοστικές στρατηγικές να διαμορφώνονται επειδή αλλάζουμε τη φυσιολογία μας για να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο πιθανό τραύμα», συμπληρώνει.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα του εθισμού στο δράμα;

Ο Δρ. Lyons λέει ότι έχει εμπειρία στο δράμα τόσο ως ερευνητής όσο και ως θεραπευτής.

Και έχει εντοπίσει επτά κοινά συμπτώματα:

  • Έλλειψη ελέγχου – Την οποία ο ορίζει ως «την αδυναμία ελέγχου του εξωτερικού κόσμου που οδηγεί σε συναισθήματα κατάθλιψης και θυματοποίησης».
  • Πάντα σε ένταση – «Η ένταση για τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι στο δράμα συχνά μεταφράζεται σε μια αδυσώπητη αίσθηση του κατεπείγοντος. Χωρίς αυτήν, κάτι δεν πάει καλά»,  εξηγεί ο Δρ. Lyons.
  • Υπερβολική αντίδραση – «Η ακραία σκέψη, η δημιουργία μεγάλων ιστοριών, το νόημα και το συναίσθημα που συνδέονται με αυτές οδηγούν σε υπερβολικές αντιδράσεις», σχολιάζει.
  • Το να νιώθεις μόνος, απομονωμένος και εγκαταλελειμμένος – «Όλα αυτά αποτελούν μια δυσπιστία που οποιοσδήποτε θα μπορούσε να υποστηρίξει ή να αισθάνεται», λέει ο Δρ. Lyons.
  • Μια συνεχής αίσθηση ανησυχίας – Τα άτομα με εθισμό στο δράμα νιώθουν ότι κάτι πρόκειται να πάει στραβά.

Αυτό φαίνεται διαφορετικά απ’ έξω. Από μέσα ο εθισμένος στο δράμα «προσδίδει νόημα και προσπαθεί να κατανοήσει τη συνεχή αίσθηση της ασθένειας».

  • Μούδιασμα – «Έχουν μια συνεχή αίσθηση ότι όλα είναι πάρα πολλά και παράλληλα όχι αρκετά, κυρίως για συναισθήματα», εξηγεί ο Δρ. Lyons.
  • Αποσύνδεση – Πολλοί άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο δράμα βιώνουν παραλλαγές αποσύνδεσης και στερούνται της αίσθησης της σταθερότητας», λέει.

Πώς να ευδοκιμήσετε μέσα από (και γύρω από) τον εθισμό στο δράμα

Είτε είστε εθισμένοι στο δράμα είτε είστε κοντά σε κάποιον που είναι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να το αναγνωρίσετε χωρίς να κρίνετε.

Όταν πρόκειται για κάποιον άλλο, ο Δρ. Lyons ενθαρρύνει την «ενσυναίσθητη κατανόηση».

Αυτό σημαίνει ότι δεν προσπαθείτε να τον διορθώσετε και να επαναπλαισιώσετε τη συμπεριφορά του.

Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να ξεκαθαρίζετε τα όριά σας και να αφιερώνετε χρόνο μόνο για εσάς σας για να εστιάσετε ξανά στον εαυτό σας.

Δείτε κι αυτά:

Ψυχόδραμα: ένας θεραπευτικός δρόμος

Όταν το σώμα λέει όχι…

Αισθάνεστε «άδειοι»; Γιατί βιώνετε αυτό το συναίσθημα;

Πηγή: thehealthy.com

Comments are closed.