Όλοι έχουμε σχηματίσει μια εικόνα αναφορικά με το ποιοι είμαστε, πώς είμαστε και ποιες ιδιότητες έχουμε.

Διαμορφώνουμε αυτήν την αίσθηση του εαυτού μας μέσω επαναλαμβανόμενων εμπειριών, μέσω της αλληλεπίδρασής μας με άλλους και μέσω της ενδοσκόπησης.

Ο σκιώδης εαυτός αφορά  κομμάτια του εαυτού μας – είτε πρόκειται για χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συναισθήματα, σκέψεις – που είναι δύσκολο να αποδεχτούμε, όπως αμφιβολίες και ενοχές.

Ο διάσημος ψυχαναλυτής Carl Jung ήταν αυτός που έκανε γνωστή την ιδέα του σκιώδους εαυτού, επισημαίνει ο  θεραπευτής και συνιδρυτής του Viva Wellness Jor-El Caraballo, LMHC.

Ο Jung πίστευε ότι η σκιά κρατά καταπιεσμένες σκέψεις και συναισθήματα, σημειώνει ο Caraballo – τα οποία δεν είναι απαραίτητα πάντοτε “κακά”:

“Ο Jung πίστευε ότι τα θετικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να κρατηθούν στη σκιά, αν αυτά τα κομμάτια του εαυτού μας ακυρώνονταν ή ελαχιστοποιούνταν από τους άλλους, οδηγώντας μας να καταπιέζουμε αυτά τα κομμάτια του εαυτού μας”.

Έχουμε όλοι μας μια σκιά;

Ο Jung πίστευε ότι ο καθένας έχει ένα σκιώδη εαυτό. Όπως παρατηρεί η  κλινική ψυχολόγος Claire Nicogossian, Psy.D:

“Όλοι ερχόμαστε στον κόσμο ανοιχτοί και χωρίς κριτική, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε εμπειρίες που μας κάνουν να κρίνουμε τον εαυτό μας.”

Όσα θεωρούνται ανεπίτρεπτα για τον εαυτό μας από τους γονείς, τους συγγενείς, τους δασκάλους ή την κοινωνία στο σύνολό της ωθούνται στη σκιά.

Ο Jung πίστευε, ωστόσο, ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποδοχής και της ενσωμάτωσης της σκιάς αντί να συνεχίσουμε να την απορρίπτουμε, εξηγεί ο Caraballo.

“Με αυτού του είδους την εξερεύνηση, πίστευε ότι θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε και να επεξεργαστούμε με επιτυχία αυτές τις καταπιεσμένες σκέψεις και συναισθήματα και να βιώσουμε μεγαλύτερη εσωτερική ειρήνη αντί να οδηγούμαστε ασυνείδητα από τις ανάγκες και τα συναισθήματα του σκιώδους εαυτού μας (όπως συνήθως κάνουμε)”.

Πώς να αγκαλιάσουμε το σκιώδη εαυτό μας;

  1. Παρατήρηση και απουσία κριτικής

Είναι σημαντικό να φέρουμε στο φως αποκηρυγμένα κομμάτια του εαυτού μας και της εμπειρίας μας μέσω της επίγνωσης, της περιέργειας και της πρόθεσης.

Μπορούμε να  “παρατηρούμε μοτίβα και θέματα που εμφανίζονται συνεχώς στη ζωή μας”, προτείνει η Nicogossian.

Όσο περισσότερο γινόμαστε μάρτυρες του νου μας, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε πώς και πότε ο σκιώδης εαυτός μας μάς επηρεάζει.

Επίσης, είναι αναγκαίο να μην κρίνουμε τον εαυτό μας, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα κομμάτι του σκιώδους εαυτού μας:

“Όταν βιώνετε ένα σκιώδες συναίσθημα, επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει το σκιώδες συναίσθημα χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας ή το συναίσθημα”, προσθέτει η Nicogossian.

2. Υποστήριξη από ειδικό

Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε βαθιά εσωτερική θεραπευτική εργασία, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία. Ο Caraballo σημειώνει ότι η εργασία με το σκιώδη εαυτό μας  μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς είναι δύσκολο να μετακινήσουμε κάτι από το ασυνείδητο στο συνειδητό.

3. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε πώς να παρατηρείτε το μυαλό σας και να εξασκείστε στη μη-κρίση.

Οι πρακτικές διαλογισμού με γνώμονα τη διορατικότητα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μεγαλύτερη συνειδητότητα και να μάθουν όχι μόνο να αποδέχονται αλλά και να αγκαλιάζουν τα σκιώδη συναισθήματα.

Πηγές: mbg, Harley Therapy

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΠώς θα μάθουμε να ακούμε την εσωτερική μας φωνή

6 τρόποι για να αυτοπαρηγορηθείτε, όταν κανείς δεν είναι διαθέσιμος

Καλλιεργήστε τη συμπόνια για τον εαυτό σας με έναν διαλογισμό ευγένειας κι αγάπης προς αυτόν

 

 

 

Comments are closed.