Πολλοί από εμάς έχουμε γευτεί τη χαρά να περπατάμε ξυπόλυτοι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Μια αίσθηση ελευθερίας και σύνδεσης ίσως είναι αυτό που συνοδεύει σταθερά μια τέτοια εμπειρία.

Πλέον, όμως, οι επιστήμονες αποδεικνύουν μέσα από μελέτες τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία μας και το σώμα μας, όταν περπατάμε ξυπόλητοι.

Η ανακάλυψη της ενέργειας της Γης

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι εμείς και άλλες μορφές της φύσης έχουμε ένα ενεργειακό πεδίο γύρω μας. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν ποιες δραστηριότητες έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στα ενεργειακό μας πεδίο.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ακούσει ότι μιλώντας θετικά γύρω από ένα φυτό αυξάνουμε την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητά του.

Τι γίνεται με τον πλανήτη μας;

Η Γη έχει το δικό της ενεργειακό πεδίο ή συχνότητα. Το 1952, ο W.O. Shumann, Γερμανός φυσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, προσπάθησε να αποδείξει ότι η Γη έχει συχνότητα. Αφού έκανε κάποιους υπολογισμούς, διαπίστωσε ότι η συχνότητα ήταν 10hz.

Το 1954, ο Shuman συνεργάστηκε με έναν άλλο επιστήμονα, τον Χέρμπερτ Κόνιγκ. Μαζί, υπολόγισαν εκ νέου ότι η συχνότητα της Γης  είναι 7,83 Hz.

Είναι πλέον ένα επιστημονικά αποδεκτό γεγονός, γνωστό ως «συντονισμός Schumann».

«Η επιφάνεια της Γης διαθέτει απεριόριστη και συνεχώς ανανεούμενη παροχή ελεύθερων ή κινητών ηλεκτρονίων. Η επιφάνεια του πλανήτη είναι ηλεκτρικά αγώγιμη (εκτός από περιορισμένες εξαιρετικά ξηρές περιοχές όπως οι έρημοι) και το αρνητικό δυναμικό του διατηρείται (δηλαδή, η παροχή ηλεκτρονίων αναπληρώνεται) από το παγκόσμιο ατμοσφαιρικό ηλεκτρικό κύκλωμα».

Τι είναι η «γείωση» ;

«Η γείωση αναφέρεται στην επαφή με τα επιφανειακά ηλεκτρόνια της Γης, όταν περπατάμε ξυπόλυτοι ή όταν βρισκόμαστε  σε εσωτερικούς χώρους συνδεδεμένους με αγώγιμα συστήματα, μερικά από τα οποία είναι κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που μεταφέρουν την ενέργεια από το έδαφος στο σώμα».

 

Ειδικά αποτελέσματα των δοκιμών

Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες που υποστηρίζουν και αποδεικνύουν ότι η γείωση συνδέεται με  ποικιλία οφελών για την υγεία μας, όπως:

  • τη μείωση του πόνου
  • τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
  • τη μείωση των φλεγμονών
  • την ελαχιστοποίηση των επιπέδων στρες και κορτιζόλης
  • τη μείωση του μυϊκού πόνου και τη βελτίωση των παρασυμπαθητικών συστημάτων (ροή αίματος, αναπνοή, οξυγόνωση του αίματος, ρυθμός παλμών).

Στις μελέτες, τα άτομα είτε έλαβαν οδηγίες να περπατούν ξυπόλητοι σε εξωτερικούς χώρους ή  συνδέονταν με γειωμένες αγώγιμες συσκευές.

Εκτός από αυτές τις μελέτες, υπήρξαν και άλλες που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, τη ρύθμιση της γλυκόζης και τις αποκρίσεις του θυρεοειδούς.

Οι K. Sokal και P. Sokal, καρδιολόγος και νευροχειρουργός στην Πολωνία αντίστοιχα, έκαναν μια σειρά μελετών χρησιμοποιώντας έναν αγωγό χαλκού σε επαφή με τη Γη και διαπίστωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις φυσιολογικές αποκρίσεις.

Άλλα οφέλη της γείωσης

Ο Dr. Jonathan Kaplan, ειδικός ποδιών και αστραγάλων και χειρουργός στο Ορθοπεδικό Ινστιτούτο Hoag, ρίχνει λίγο φως στο πώς η γείωση βελτιώνει τη σωματική υγεία των ποδιών μας:

  1. Μας βοηθά να ελέγχουμε τη θέση  των ποδιών μας, καθώς προσγειωνόμαστε στο έδαφος.
  2. Βελτιώνει την ισορροπία μας.
  3. Βελτιώνει το βαθμό επίγνωσης του σώματος μας σε σχέση με το περιβάλλον. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συνιστάται τα νήπια να μην φορούν παπούτσια, όταν περπατούν για πρώτη φορά.
  4. Επιτρέπει επίσης τη σταθερότητα στους μύες και τους συνδέσμους στον αστράγαλο και τα πόδια μας.
  5. Μειώνει τα προβλήματα από τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά (π.χ. κότσι).
  6. Αυξάνει τη δύναμη των ποδιών, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην ενδυνάμωση της μέσης.

Παρά  τα σημαντικά οφέλη, πρέπει να έχετε κατά νου αυτές τις συμβουλές και κατά τη γείωση:

  1. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να περπατάτε ξυπόλητοι, τότε μπορεί τα πόδια σας να είναι πιο ευαίσθητα. Γι’ αυτό:
  • Κάντε το βαθμιαία. Αυξήστε σταδιακά το χρόνο που περπατάτε ξυπόλυτοι.
  • Χτίστε την ισορροπία σας μέσω ασκήσεων για τους αστραγάλους.
  • Δοκιμάστε πρακτικές, όπως γιόγκα ή πιλάτες, που απαιτούν τα πόδια σας να είναι γυμνά
  • Δοκιμάστε το πρώτα σε εσωτερικούς χώρους.

2. Προσέξτε το έδαφος. Οι βραχώδεις περιοχές μπορούν να κόψουν τα πόδια σας, ορισμένες περιοχές μπορεί να έχουν σπασμένα γυαλιά ή καρφιά και σε υγρές περιοχές μπορεί να γλιστρήσετε.

Επίσης, ορισμένες επιφάνειες δεν παρέχουν οφέλη γείωσης: άσφαλτος, ξύλο, καουτσούκ, πλαστικό, βινύλιο, άσφαλτος.

Η άμμος, το γρασίδι, το χώμα  ή τα κεραμικά πλακίδια παρέχουν γείωση. Βασικά, οποιαδήποτε φυσική επιφάνεια παρέχει οφέλη.

3.Φροντίστε να πλένετε καλά τα πόδια σας μετά, καθώς μπορεί να εκτεθείτε σε πλήθος βακτηρίων.

4. Εάν είστε διαβητικός, είναι σημαντικό να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις.

  • Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι επίπεδο και καθαρό από πιθανά αντικείμενα που μπορούν να τρυπήσουν ή να κόψουν τα πόδια σας.
  • Φορέστε παπούτσια, όπως αυτά που δεν έχουν σόλες από συνθετικό καουτσούκ, τα οποία μπορούν ακόμα να επιτρέψουν την επαφή με το έδαφος προστατεύοντας παράλληλα τα πόδια σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι πλένετε και ενυδατώνετε τα πόδια σας μετά.

Ολοκληρώνοντας…

Η γείωση ή το να περπατάμε ξυπόλητοι μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσουμε την υγεία μας, παραμένοντας συνδεδεμένοι με τη φύση.

Προκαταρκτικές μελέτες αποδεικνύουν  πως τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Δε χρειάζεστε τη συγκατάθεση κάποιου γιατρού, για να αρχίσετε κι εσείς να περπατάτε ξυπόλητοι.

Ακολουθήστε το ένστικτό σας.

Σκεφτείτε πώς νοιώθετε εσείς, όταν ακουμπάτε με γυμνά πόδια την επιφάνεια της Γης.

Πηγή: Power of positivity 

Διαβάστε ακόμη: Μπορούν τα δέντρα να μας θεραπεύσουν; Η επιστήμη απαντά

Write A Comment