Σύμφωνα με νέα έρευνα, η συγγραφή μιας επιστολής συγχώρεσης μπορεί να συμβάλει στην ανάκτηση της  ανθρωπιάς μας μετά από κάποια αδικία που έχουμε υποστεί.

H συγγραφή μιας επιστολής προς το άτομο που μας πλήγωσε

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο Journal of Personality and Social Psychology, ένας  αναπάντεχος τρόπος για να βιώσετε το αίσθημα της ανθρωπιάς είναι να συγχωρήσετε το άτομο που σας πλήγωσε.

Σε ένα πείραμα, ζητήθηκε από 546 συμμετέχοντες να γράψουν για μια φορά που είχαν αδικηθεί από κάποιον άλλον. Κατέγραψαν ένα ευρύ φάσμα γεγονότων, όπως το ότι έγιναν αποδέκτες ενός κακόβουλου αστείου, κάποιας προσβολής  ή βίωσαν απιστία σε μια σχέση.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να γράψουν μια επιστολή προς το άλλο άτομο. Κάποιοι κλήθηκαν να συγχωρήσουν το άτομο, ενώ άλλοι να το εκδικηθούν. Η συγγραφή της επιστολής ήταν προαιρετική.

Αφού έγραψαν ένα γράμμα συγχώρεσης ή εκδίκησης, οι άνθρωποι αξιολόγησαν την ανθρώπινη πλευρά τους και γνωρίσματα που παραπέμπουν στην ανθρωπιά, όπως η ευφυΐα, η ζεστασιά και η ηθική.

Αναφορικά με τα άτομα που έγραψαν μια επιστολή που εξέφραζε συγχώρεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ανθρωπιάς ήταν υψηλότερα από τα άτομα που έγραψαν μια επιστολή εκδίκησης.

Επιπλέον, εκείνοι που επέλεξαν το δρόμο της συγχώρεσης ανέφεραν μειωμένη τάση για αυτοτραυματισμό.

Με άλλα λόγια, η συγχώρεση κρύβει σημαντικά οφέλη για όλους όσοι έχουν πληγωθεί.

Όπως προτείνουν οι ερευνητές, “αυτά τα οφέλη έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή η συγχώρεση -αν και δεν είναι εύκολη- υπόκειται στην προαίρεση του θύματος να τη δώσει σε αντίθεση, για παράδειγμα, με μια συγγνώμη από έναν παραβάτη”.

Μπορεί να σας ενδιαφέρειΗ επιστήμη της συγχώρεσης και τα οφέλη της για την υγεία

Το πείραμα με τους φοιτητές

Οι ερευνητές συνέλεξαν παρόμοια ευρήματα σε ένα άλλο πείραμα με φοιτητές, οι οποίοι φαντάστηκαν ένα σενάριο κατά το οποίο ένας συνάδελφος τους τούς προσβάλει κατά την παρουσίαση της εργασίας τους.

Μόνο η ιδέα ενός τέτοιου ενδεχόμενου μείωσε τα αισθήματα της ανθρωπιάς τους, σε σύγκριση με εκείνους που φαντάστηκαν μια θετική αλληλεπίδραση με έναν συνάδελφο.

Ωστόσο, αφού φαντάστηκαν ότι συγχώρεσαν τον συνάδελφό τους, τα επίπεδα ανθρωπιάς τους αυξήθηκαν όσο εκείνα των φοιτητών που δεν είχαν φανταστεί καθόλου ότι είχαν προσβληθεί.

Όταν, όμως, οι μαθητές φαντάστηκαν ότι πήραν εκδίκηση, αποκλείοντας τον συνάδελφό τους από μια εκδήλωση, παρέμειναν απάνθρωποι.

Γιατί η συγχώρεση ήταν ευεργετική;

Αν και υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η συγχώρεση μάς βοηθά να αντιληφθούμε την ηθική διάσταση του εαυτού μας.

Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο οι μαθητές αναγνώριζαν τις πράξεις τους ως ηθικές, τόσο λιγότερο απάνθρωποι ένιωθαν.

Φυσικά, δεν είναι εύκολο να συγχωρήσουμε κάθε αδίκημα.

Ίσως κάποια αδικήματα είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να μην πρέπει να συγχωρούνται εύκολα, ειδικά αν ο υπαίτιος δεν έχει μετανοήσει (ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη της συγχώρεσης μπορεί να εξαρτώνται από το αν ο υπαίτιος έχει ζητήσει συγγνώμη).

Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη εξετάζει καταστάσεις (ειδικά εκείνες τις μικροπρεπείς μνησικακίες που κρατάμε για πολύ καιρό) στις οποίες η συγχώρεση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για εμάς και κυρίως για τη σχέση με τον εαυτό μας.

Πηγή: Greater Good

Διαβάστε ακόμηΜήπως ήρθε η ώρα να συγχωρήσουμε… τον εαυτό μας;

Comments are closed.