To Reiki είναι μια θεραπευτική πρακτική η οποία εδράζεται σε 5 θεμελιώδεις αρχές. Η εφαρμογή των αρχών αυτών μπορεί να μεταμορφώσει θεαματικά την καθημερινότητά μας.

Λίγα λόγια για το Reiki…

Το Reiki, ως πνευματική θεραπευτική πρακτική,  ξεκίνησε από την Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα είναι εκ φύσεως ικανό να αυτοθεραπεύεται.

Η λέξη ” Reiki” μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα ως ” συμπαντική ζωτική ενέργεια” – μια ενέργεια που οι ασκούμενοι πιστεύουν ότι υπάρχει εντός μας και περιβάλλει κάθε σώμα.

Στον πυρήνα της, η πρακτική περιλαμβάνει τη μετάδοση ή την εξισορρόπηση αυτής της ενέργειας, μέσω της συγκεκριμένης τοποθέτησης των χεριών πάνω ή κοντά στο σώμα του δέκτη.

Συνηθέστερα, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου, του άγχους, της κόπωσης και της κατάθλιψης.

Οι 5 βασικές αρχές του Reiki

Οι Πέντε Αρχές του Reiki αποκρυσταλλώθηκαν από τον Dr. Usui, (τον ιδρυτή του Usui Reiki, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναφέρουν απλά ως ” Reiki “) και συνεχίζουν να διέπουν και σήμερα τη διδασκαλία και την πρακτική του Reiki.

Πρόκειται για πνευματικές οδηγίες διατυπωμένες με απλότητα που αποπνέουν γαλήνη, ηρεμία και ενότητα.

Οι πέντε αρχές του Reiki είναι οι ακόλουθες:
  • Μόνο για σήμερα, δεν ανησυχώ.
  • Μόνο για σήμερα, δε θυμώνω.
  • Μόνο για σήμερα, εργάζομαι με εντιμότητα.
  • Μόνο για σήμερα, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τις πολλές ευλογίες μου.
  • Μόνο για σήμερα, συμπεριφέρομαι με ευγένεια στους άλλους και σε κάθε ζωντανό πλάσμα.

Ποια μηνύματα μάς μεταφέρουν οι 5 αρχές;

Οι δύο πρώτες αρχές: “Μόνο για σήμερα, δεν ανησυχώ” και “Μόνο για σήμερα, δε θυμώνω“, αφορούν τη διαχείριση των συναισθημάτων μας και μας παραπέμπουν στην έννοια της αταραξίας.

Με άλλα λόγια, η απουσία της προσκόλλησης είναι το κλειδί για να κρατάς τα συναισθήματά σου σταθερά, γιατί μόνο όταν έχεις προσδοκίες για ένα αποτέλεσμα ή φοβάσαι ότι θα χάσεις κάτι, προκύπτει η ανησυχία και ο θυμός.

Η επανάληψη της φράσης “Μόνο για σήμερα” δεν εναρμονίζεται ίσως με τις υψηλές προσδοκίες που θέτουμε για τον εαυτό μας στην αρχή κάθε έτους. Μας υπενθυμίζει, όμως, πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε αυτήν τη στιγμή, κάνοντας ένα βήμα τη φορά.

Ο Robin Sharma λέει ότι κάθε μέρα είναι ολόκληρη η ζωή μας σε μικρογραφία, και ότι όπως περνάμε τις μέρες σας, έτσι περνάμε και τη ζωή μας.

Επίσης, η ευγνωμοσύνη και η ευγένεια φαίνεται να συνιστούν το αόρατο πλαίσιο των καθημερινών μας ενεργειών. Όταν αισθανόμαστε ευγνώμονες και συμπεριφερόμαστε με σεβασμό, ανοίγουμε την πύλη της εσωτερικής πληρότητας και της αφθονίας.

Καθώς η σκέψη μας μετατοπίζεται από τις ελλείψεις στις ευλογίες της ζωής, η καρδιά μας ανοίγει, έτοιμη να συνδεθεί με αγάπη με ό, τι μας περιβάλλει.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΗμερολόγιο ευγνωμοσύνης: Γιατί να το υιοθετήσετε!

Τι είναι τα παγιδευμένα συναισθήματα και πώς μας επηρεάζουν;

Καλλιεργήστε τη συμπόνια για τον εαυτό σας με έναν διαλογισμό ευγένειας κι αγάπης προς αυτόν

 

 

 

Comments are closed.