Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μιας καλής σωματικής διάπλασης μπορεί να αποτελε΄σει πρόκληση για πολλούς από εμάς. Ο μεταβολισμός μας λειτουργεί με περίπλοκο τρόπο και η διαχείρισή του μπορεί συχνά να μας απογοητεύσει.

Όπως αποδεικνύεται, η βιταμίνη D διαδραματίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία μας και τα συνέπεια, στον τρόπο που μεταβολίζουμε την τροφή μας.

Αν και δεν το ακούμε συχνά, η σύσταση του σώματός μας επιδρά στην ικανότητα του οργανισμού να παράγει και να διαχέει στα όργανα τη βιταμίνη D.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη, αποθηκεύεται, δηλαδή, στο σωματικό λίπος.

Έτσι, όσο περισσότερο σωματικό λίπος έχει ένα άτομο, τόσο περισσότερη βιταμίνη D αποθηκεύει σε αυτό.

Πώς η κατάσταση της βιταμίνης D επηρεάζει τη σύνθεση του σώματος

Σύμφωνα με τη Ashley Jordan Ferira, Ph.D., RDN  «λιγότερη βιταμίνη D στο αίμα μας σημαίνει λιγότερη βιταμίνη D διαθέσιμη στα νεφρά μας και σε άλλους ιστούς-στόχους για μετατροπή της στη δραστική, ορμονική μορφή της όλο μας το σώμα».

Με άλλα λόγια, όσο πιο παχύσαρκο είναι ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

«Και προσέξτε, αυτός είναι μόνο ένας τρόπος που η παχυσαρκία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση της βιταμίνης D και την ικανότητά της να κάνει τη δουλειά της ευρέως στα οστά, τους μύες, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας, τον εγκέφαλο, το συκώτι κ.λπ.».

Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί, επίσης, να υπάρχει ένας παράγοντας αραίωσης και ακόμη και μεταβολικές διαφορές για τις κύριες οδούς της βιταμίνης D σε άτομα με περισσότερο λιπώδη ιστό (όπως μετράται από το ποσοστό λίπους, την περίμετρο μέσης και το ΔΜΣ).

Ανεξάρτητα από τους ακριβείς μηχανισμούς, η επιστήμη δείχνει μια σαφή αντίστροφη σχέση μεταξύ του λιπώδους ιστού και της κατάστασης της βιταμίνης D.

Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα βιταμίνης D έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν τη μεταβολική μας υγεία- από την απώλεια βάρους και τη σύσταση του σώματος έως την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και τη ρύθμιση της “ορμόνης της πείνας”:

  • Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (RCT) του 2014 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition , μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πέτυχαν επάρκεια βιταμίνης D έχασαν επτά περισσότερα κιλά, 2% περισσότερο σωματικό λίπος και τέσσερα περισσότερα εκατοστά περιφέρεια μέσης, κατά μέσο όρο, από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
  • Σε μια πρόσφατη έρευνα για την εμμηνόπαυση, υγιείς γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 65 ετών που έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D για εννέα μήνες είχαν υγιέστερα επίπεδα αδιπονεκτίνης και λεπτίνης (δηλαδή, ορμόνες αδιποκίνης με βασικό ρόλο στη σύνθεση του σώματος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τις υγιείς φλεγμονώδεις δράσεις) από τις γυναίκες που δεν έπαιρναν.
  • Σε μια μελέτη του 2012 από το Journal of Women’s Health , υγιείς γυναίκες άνω των 65 ετών που είχαν επάρκεια σε βιταμίνη D διαπιστώθηκε ότι έπαιρναν λιγότερο βάρος σε διάστημα 4,5 ετών από εκείνους με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

 

Η επιστήμη δε λέει ψέματα: Η βιταμίνη D έχει μια σειρά από οφέλη που υποστηρίζονται από δεδομένα.

Πώς να αποκτήσετε και να διατηρήσετε την επάρκεια βιταμίνης D

Για να υποστηρίξετε τον μεταβολισμό σας και την υγεία σας γενικότερα, η επίτευξη (και η διατήρηση) επάρκειας βιταμίνης D είναι το κλειδί.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε;

Σωστή και ισορροπημένη διατροφή!

Δείτε εδώ τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D…

Και μην ξεχνάτε την έκθεση στον ήλιο (πάντα τις σωστές ώρες), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία της.

Δείτε εδώ τα 9 εκπληκτικά οφέλη του ηλιακού φωτός!

Πηγή: mindbodygreen

Διαβάστε ακόμη: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Όταν η καλοσύνη γίνεται βάλσαμο για τη θλίψη μας

Αυτό είναι το μυστικό για έναν υγιή κι επιτυχημένο γάμο

 

Comments are closed.