Περνάτε τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές σας χωρίς πραγματική ανθρώπινη επαφή; Οι ώρες περνούν χωρίς κανείς να σας τηλεφωνήσει ή να σας στείλει μήνυμα; Νιώθετε ότι δεν κάνετε τη διαφορά στη ζωή κανενός, ούτε καν στην οικογένειά σας και τους φίλους σας;

Η αίσθηση ότι ο υπόλοιπος κόσμος γυρίζει μόνος του χωρίς εσείς να είστε μέρος του είναι ένα από τα πιο θλιβερά συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κανείς.

Η έννοια της μοναξιάς

Σύμφωνα με τον Marcus Mund και τους συνεργάτες του (2023):

«Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι από τις πιο ισχυρές πηγές ευεξίας και υγείας. Χωρίς αυτές τα άτομα βιώνουν μοναξιά».

Η αίσθηση της απομόνωσης που έχετε όταν δε νιώθετε απαραίτητοι ή επιθυμητοί μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι ποτέ δεν είχατε φανταστεί τον εαυτό σας ως μοναχικό άτομο.

Πριν προσπαθήσετε να θεραπεύσετε ή να αντιμετωπίσετε την απομόνωση, ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε αν είναι η μοναξιά που κρύβεται πίσω από την αίσθηση της αποδέσμευσης.

Επειδή η μοναξιά είναι μια κατάσταση και όχι ένας εγγενής παράγοντας διάθεσης, αφού εντοπιστεί, θα μπορούσατε, στη συνέχεια, να βρείτε τρόπους να την αφήσετε πίσω σας, όπως με τη δημιουργία σημαντικών διαπροσωπικών σχέσεων.

Παρόλο που η μοναξιά είναι σημαντική για την ψυχική υγεία, δεν υπάρχει ένας ευρέως αποδεκτός τρόπος μέτρησής της.

Βρίσκοντας τον καλύτερο τρόπο για να μετρήσετε τη μοναξιά

Σε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Klagenfort, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε την ικανοποίηση των συμμετεχόντων από τη ζωή στους εξής τομείς: εκπαίδευση, ελεύθερος χρόνος, φίλοι, οικογένεια και σχέσεις συντρόφων.

Κοινωνική εναντίον συναισθηματικής μοναξιάς

Μια άλλη διάκριση που επεσήμαναν οι συγγραφείς της μελέτης ήταν οι αντιθέσεις συναισθηματικής και κοινωνικής μοναξιάς:

  • Το «Βιώνω μια γενική αίσθηση κενού», αξιολογούσε τη συναισθηματική μοναξιά.
  • Η κοινωνική μοναξιά βαθμολογούνταν με στοιχεία όπως: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους μπορώ να βασιστώ όταν έχω προβλήματα».

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινωνική και η συναισθηματική μοναξιά είναι διαφορετικές πτυχές της συνολικής μοναξιάς.

Έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπήρξε ισχυρή συμφωνία μεταξύ των παρατηρητών και των συμμετεχόντων στις αξιολογήσεις μοναξιάς.

Εάν νιώθετε μόνοι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το αισθανθούν και αυτοί που σας γνωρίζουν.

Αυτό συμβαίνει, όπως προτείνουν οι συγγραφείς, επειδή εκπέμπετε συναισθηματικές δονήσεις στις αλληλεπιδράσεις σας με τους άλλους, τόσο σε αυτό που λέτε όσο και και στον τρόπο με τον οποίο το λέτε.

Επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και την ψυχική υγεία

Έχοντας δείξει ότι η μοναξιά μπορεί να εντοπιστεί ξεκάθαρα από το άτομο, το ζήτημα, στη συνέχεια, ήταν τι επιπτώσεις έχει για την ποιότητα ζωής.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα:

«Οι συνέπειές της φαίνεται να ξεπερνούν πολύ τις κοινωνικές σχέσεις και να θολώνουν την οπτική του ατόμου για τη ζωή γενικότερα».

Αξιολογήστε τη μοναξιά σας

Επιστρέφοντας στο ερώτημα πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα μοναξιάς, η  μελέτη προτείνει το εξής:

Ταξινομώντας την αίσθηση της αποδέσμευσής σας από τον έξω κόσμο και τις στενές σχέσεις, ξεκινήστε απλώς ρωτώντας τον εαυτό σας την ερώτηση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν τη μελέτη σχετικά με το εάν αισθάνεστε μόνοι (ή πόσο μόνοι νιώθετε) σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7.

Έχοντας διαχωρίσει τα αισθήματα μοναξιάς σας από τα άλλα συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε μέρος αυτής.

Οι άνθρωποι γύρω σας  παρατηρούν αυτό το συναίσθημα, ειδικά εκείνοι που σας γνωρίζουν καλύτερα.

Στη συνέχεια, κάντε έναν απολογισμό του πόσες φορές συναντιέστε με φίλους.

Ποια είναι η φύση αυτών των φιλιών—είναι στενές, πηγαίνετε σε αυτές για βοήθεια και συμβουλές;

Σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε προβλήματα;

Η αντικειμενική μέτρηση αυτών των συνδέσεων θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ένα σημείο αναφοράς κι από αυτό να προσπαθήσετε να επανασυνδεθείτε.

Οι δραστηριότητες δε χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές, μπορούν, ωστόσο, να γίνουν η αρχή για την οικοδόμηση και την ανάπτυξη μεγαλύτερης εγγύτητας.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε άτομα να συνδεθείτε, εξερευνήσετε νέες δραστηριότητες που προσφέρουν ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές.

Συνοψίζοντας…

Το να νιώθετε ότι δε συμμετέχετε σε κάτι σημαντικό, αξιόλογο ή ευχάριστο μπορεί να προέρχεται από μια υποκείμενη αίσθηση μοναξιάς.

Η αναγνώριση της φύσης της μοναξιάς μπορεί να σας βοηθήσει να διαβείτε μονοπάτια που οδηγούν σε μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Επιθέσεις φθόνου: Τι είναι και πώς να επιβιώσεις

H κρυφή δύναμη της επιβράδυνσης

Αυτά τα αποφθέγματα υπόσχονται να αυξήσουν τη θέληση και την παραγωγικότητά σου

Comments are closed.