Είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε έξω, οι ατελείωτες γευστικές επιλογές φαγητού και η μεγάλη διαθεσιμότητα γρήγορων σνακ διευκολύνουν την υπερκατανάλωση τροφής.

Ποιες είναι, όμως, οι συνέπειες της υπερφαγίας;

#1. Μπορεί να προάγει το υπερβολικό σωματικό λίπος

Το ημερήσιο ισοζύγιο θερμίδων σας καθορίζεται από το πόσες θερμίδες καταναλώνετε έναντι του πόσες καίτε.

Όταν τρώτε περισσότερο από όσο ξοδεύετε δημιουργείτε πλεόνασμα θερμίδων και τότε το σώμα σας μπορεί να αποθηκεύσει αυτές τις πρόσθετες θερμίδες ως λίπος.

Τούτου λεχθέντος, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης δεν αυξάνει πιθανότατα το σωματικό λίπος λόγω του τρόπου με τον οποίο μεταβολίζεται.

Όμως, οι υπερβολικές θερμίδες από υδατάνθρακες και λίπη είναι πολύ πιο βλαβερές στην ενίσχυση του σωματικού λίπους.

Για να αποτρέψετε την υπερβολική πρόσληψη λίπους, δοκιμάστε να γεμίσετε τα γεύματά σας με άπαχες πρωτεΐνες και μη αμυλούχα λαχανικά πριν φάτε τροφές με υψηλότερους υδατάνθρακες και λιπαρά.

#2. Μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση της πείνας

Δύο κύριες ορμόνες επηρεάζουν τη ρύθμιση της πείνας – η γκρελίνη, που διεγείρει την όρεξη και η λεπτίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη.

Όταν δεν έχετε φάει για λίγο, τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται. Στη συνέχεια, αφού έχετε φάει, τα επίπεδα λεπτίνης λένε στο σώμα σας ότι είναι γεμάτο.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι ή ζάχαρη απελευθερώνει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη, οι οποίες ενεργοποιούν τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας.

Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας μπορεί να συσχετίσει αυτές τις αισθήσεις ευχαρίστησης με ορισμένες τροφές, οι οποίες τείνουν να είναι πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες.

Αυτή η διαδικασία μπορεί τελικά να παρακάμψει τη ρύθμιση της πείνας, ενθαρρύνοντάς σας να τρώτε για ευχαρίστηση και όχι γιατί πεινάτε.

Η διαταραχή αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσει έναν αέναο κύκλο υπερφαγίας.

#3. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας

Ενώ η περιστασιακή υπερφαγία πιθανότατα δεν επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη υγεία, η χρόνια υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Με τη σειρά της αυτή η κατάσταση έχει αποδειχθεί σταθερά ότι αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας.

Η παχυσαρκία, η οποία ορίζεται ως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερος, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.

Αυτό το σύμπλεγμα καταστάσεων αυξάνει τις πιθανότητές σας για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό.

Οι δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα σας, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή.

Η ίδια η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται στενά με τη χρόνια υπερφαγία.

Αναπτύσσεται όταν η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα σας μειώνει την ικανότητα της ορμόνης ινσουλίνης να αποθηκεύει το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρά σας.

Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

#4. Μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αρκετές μελέτες συνδέουν τη συνεχή υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία με τη διανοητική πτώση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε υπερβολικά.

Μια μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι το υπερβολικό βάρος επηρέασε αρνητικά τη μνήμη, σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός σας περιλαμβάνει περίπου 60% λίπος, η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών όπως αβοκάντο, βούτυρα ξηρών καρπών, λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διανοητικής παρακμής.

#5. Μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία

Η υπερκατανάλωση τροφής σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα ναυτίας και δυσπεψίας.

Το στομάχι των ενηλίκων έχει περίπου το μέγεθος μιας σφιγμένης γροθιάς και μπορεί να χωρέσει περίπου 75 mL όταν είναι άδειο, αν και μπορεί να επεκταθεί για να χωρέσει περίπου 1 λίτρο.

Σημειώστε ότι αυτές οι ποσότητες διαφέρουν ανά άνθρωπο ανάλογα με το σώμα και το πόσο τρώει τακτικά.

Όταν, λοιπόν, τρώτε ένα μεγάλο γεύμα και αρχίζετε να φτάνετε στο ανώτερο όριο της χωρητικότητας του στομάχου σας, μπορεί να εμφανίσετε ναυτία ή δυσπεψία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η ναυτία μπορεί να προκαλέσει εμετό, ο οποίος είναι ο τρόπος του σώματός σας να ανακουφίσει την οξεία πίεση του στομάχου.

#6. Μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά αέρια και φούσκωμα

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού μπορεί να καταπονήσει το πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

Τα τρόφιμα που παράγουν αέριο και που οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά είναι τα πικάντικα και λιπαρά, καθώς και τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σόδα.

Τα φασόλια, ορισμένα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να παράγουν αέρια, αν και αυτά δεν υπερκαταναλώνονται τόσο συχνά.

Επιπλέον, το να τρώτε πολύ λαίμαργα μπορεί να προάγει τα αέρια και το φούσκωμα λόγω των μεγάλων ποσοτήτων φαγητού που εισέρχονται γρήγορα στο στομάχι σας.

#7. Μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία

Μετά την υπερκατανάλωση τροφής, πολλοί άνθρωποι γίνονται νωθροί ή αισθάνονται κουρασμένοι.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται αντιδραστική υπογλυκαιμία, κατά το οποίο τα σάκχαρα στο αίμα σας πέφτουν λίγο μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος.

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα συνδέεται συνήθως με συμπτώματα όπως υπνηλία, νωθρότητα, γρήγορους καρδιακούς παλμούς και πονοκεφάλους.

Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό, η αιτία πιστεύεται ότι σχετίζεται με την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης.

Συνοψίζοντας…

Είναι εύκολο να υπερκαταναλώσετε εάν δεν προσέχετε πόσο τρώτε ή πόσο χορτάτοι νιώθετε.

Πράγματι, αυτή η κοινή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια, ναυτία, υπερβολικό σωματικό λίπος και υψηλότερο κίνδυνο αρκετών ασθενειών.

Επομένως, θα πρέπει να εργαστείτε για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής μειώνοντας το μέγεθος της μερίδας σας και τρώγοντας λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που προάγει τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Δείτε κι αυτό: Μάνος Δημητρούλης: «Η διατροφή δε θέλει πανικό!»

Πηγή: healthline.com

Write A Comment